Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Πορτοφολάδες και πώς να προστατευτούμε . Του Γιάννη Στάθη


Πορτοφολάδες και πώς να προστατευτούμε .
Του Γιάννη Στάθη

Οι  Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι από τις καλύτερες περιόδους «δράσης» για τους πορτοφολάδες. Πολύς κόσμος  κυκλοφορεί  στους εμπορικούς δρόμους και τα καταστήματα, και ταυτόχρονα  μεταφέρει  στις τσέπες του περισσότερα χρήματα και πιστωτικές  κάρτες για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Κάποιες φορές, όσο και αν βρίσκεσαι σε επιφυλακή, το να πέσεις θύμα ενός τεχνίτη και επαγγελματία  πορτοφολά είναι υπερβολικά εύκολο. Ωστόσο εάν κανείς λάβει κάποιες προφυλάξεις , τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω ,οι πιθανότητες να πέσει θύμα περιορίζονται.

Οι πορτοφολάδες δεν είναι αυτοί που νομίζεις! Είναι πάντα καθαροί και καλοντυμένοι!

Η αλήθεια είναι ότι οι πορτοφολάδες, στην πλειοψηφία τους, δείχνουν απόλυτα φυσιολογικοί πολίτες!! Για να μπορέσουν να πετύχουν τον σκοπό τους, ξέρουν πως πρέπει να αναμειχθούν με το πλήθος. Συνεπώς πρέπει να έχει κανείς υπ΄ όψιν του  ότι είναι πάντα καθαροί και καλοντυμένοι, όπως κάθε φυσιολογικός  άνθρωπος που κυκλοφορεί στο δρόμο στις γιορτές. Προσπαθούν να κινήσουν πάντα όσες λιγότερες υποψίες μπορούν και δουλεύουν - σχεδόν πάντα - ομαδικά.
Ένας μεγάλος αριθμός από πορτοφολάδες είναι νεαρά κορίτσια και  αγόρια – συνήθως 10 με 16 χρονών ή ενήλικες υπεράνω υποψίας και σχεδόν πάντα  καλοντυμένοι. Ποιος θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι θα τον κλέψει ένα παιδί ή ο κομψός κύριος;  Έναν ανήλικο δύσκολα θα τον υποπτευθείς, ενώ  ταυτόχρονα διαθέτει και τη σβελτάδα που του επιτρέπει να κινείται γρήγορα και να εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα μέσα στο πλήθος.
Ο πορτοφολάδες  δρούν  με την μέθοδο της ομάδας. Ένα ή δύο άτομα θα σας αποσπάσουν την προσοχή, ενώ ένα άλλο μέλος ταχυδακτυλουργικά θα ξαφρίσει το πορτοφόλι σας. Τα κλοπιμαία θα δοθούν σε άλλο άτομο και όλοι χωρίς να έχεις αντιληφθεί τι έγινε θα τραπούν σε φυγή σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Πού  δρούν  συνήθως.

Οι περιοχές που μπορεί να δράσει ένας πορτοφολάς είναι αρκετές και επιλέγονται πάντα με βάση το πλήθος του κόσμου που τις επισκέπτεται και τις δυνατότητες διαφυγής που προσφέρουν.
Αξιοθέατα. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι προτιμούνται όχι τόσο για την τοποθεσία αυτή καθαυτή, όσο για το γεγονός ότι οι επισκέπτες τους δεν συνηθίζουν να προσέχουν τα πράγματά τους - είναι απασχολημένοι με το να βγάζουν φωτογραφίες και να θαυμάζουν τα αξιοθέατα.
 Δημόσιες συγκοινωνίες. Μετρό και τα λεωφορεία της πόλης είναι τα αγαπημένα σημεία των πορτοφολάδων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ένα πορτοφολά, επειδή έχουν πολύ κόσμο και είναι εύκολο να δημιουργηθεί αιφνιδιασμός και σύγχυση.
Σταθμοί τραίνων. Είναι τεράστιοι, πολυσύχναστοι και κατάμεστοι με κόσμο. Ιδανική περιοχή δράσης για τους πορτοφολάδες.
Εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Είναι πανεύκολα για έναν απατεώνα να αρπάξει κρυφά ένα πορτοφόλι από το μπουφάν που βρίσκεται στην πλάτη μιας καρέκλας ή ένα κινητό τηλέφωνο από το τραπέζι.
Shopping centers/ Malls.Εμπορικοί Δρόμοι.  Η πολυκοσμία  και ο συνωστισμός εμπορικά κέντρα δημιουργεί ιδανικές προϋποθέσεις  για να κλέψουν και να φύγουν ανενόχλητοι.


Τα κόλπα των πορτοφολάδων

Οι συμμορίες έχουν διάφορα κόλπα στο οπλοστάσιό τους για να σε ξαφρίσουν χωρίς να το καταλάβεις. Από το να πέσει κάποιος άγνωστος πάνω σου «κατά λάθος», μέχρι το να σου ζητήσει οδηγίες ένας τύπος υπεράνω πάσης υποψίας. Άλλα γνωστά κόλπα , είναι οι στημένοι καβγάδες στο δρόμο, ή η προσέγγιση από αγνώστους που παριστάνουν ότι δουλεύουν για φιλοζωϊκές  ή άλλους εθελοντικούς οργανισμούς. Όλα τα παραπάνω έχουν ένα μόνο σκοπό: να σε αποπροσανατολίσουν. Να σε αναγκάσουν να στρέψεις αλλού την προσοχή σου. Μπορεί για σένα ο χρόνος αυτός να είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα, αλλά είναι υπεραρκετός για να δράσει ένας πορτοφολάς.

Ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες  καταγεγραμμένες  μεθόδους  κλοπής .

- «Φιλανθρωπία» και …ντοσιέ, μια δημοφιλής μέθοδος απάτης. Ομάδα νεαρών κοριτσιών με ντοσιέ, ζητούν να υπογράψεις μια αίτηση για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ο συνεργός αρπάζει το πορτοφόλι.
-Πλήθος στο μετρό.Nα είστε επιφυλακτικοί σε μεγάλες παρέες και σε όποιον στέκεται πολύ κοντά σας σε ένα τρένο που δεν είναι γεμάτο. Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά και με τη χρήση του κινητού. Αν είστε στην πόρτα μιλάτε ή γράφετε μήνυμα, ο κλέφτης μπορεί να το αρπάξει μέχρι να κλείσουν οι πόρτες.
-Βοήθεια στις αποσκευές. Κρατήστε μακριά σας τους «Καλούς Σαμαρείτες» που θέλουν να βοηθήσουν στην μεταφορά των αποσκευών.
-Kκυλιόμενες σκάλες και security. Στις κυλιόμενες συνήθως υπάρχει ένα ή δύο άτομα μπροστά από το στόχο και μερικά πίσω του. Κάποιος κοντά στην κορυφή της κυλιόμενης σκάλας προσποιείται τον security και στον «έλεγχο» σας ξαφρίζουν τα υπόλοιπα μέλη.
-ATM και σύγχυση. Ενώ είστε στη διαδικασία της ανάληψης  χρημάτων, μια ομάδα των ζητιάνων θα σας πλησιάσει από πίσω για να σας αποσπάσει την προσοχή. Μπορεί να σας τραβήξει το χέρι σας ή να σπρώξει ένα κομμάτι χαρτί μπροστά στην οθόνη για να πάρει ο συνεργός τα χρήματα και να φύγει τρέχοντας.
--Slash bag και οι τσάντες κομμάτια. Μερικοί πορτοφολάδες δεν κάνουν καν τον κόπο να κλέψουν την τσάντα σας, απλά την σκίζουν με μαχαίρι. Λύση για ασφάλεια είναι τσάντα ή σακίδιο pacsafe (με αντικλεπτικά χαρακτηριστικά).
-Μηχανάκι (τσαντάκηδες) , η κλασσική και γνωστή μέθοδος που αρπάζουν την τσάντα ενώ περπατάς αμέριμνος.
-Street Art .Παραστάσεις   που συγκεντρώνουν πλήθη τουριστών, εκεί ο πορτοφολάκιας  μπορεί να δράσει με ιδιαίτερη άνεση και αποτελεσματικότητα  και να εξαφανιστεί στο πλήθος.
-«Ψεύτικοι/ στημένοι καυγάδες». Μια μεγάλη ομάδα στήνει «μάχη» γύρω από έναν τουρίστα και σε όλη την αναταραχή ένας τους θα αναλάβει δράση σε τσάντα και μπουφάν.
-Tο κλασικό- σπρώξιμο στον δρόμο. Ένας πορτοφολάς πέφτει «τυχαία» πάνω στο θύμα. Ένας άλλος που περνάει επίσης τυχαία δίπλα από το θύμα του παίρνει το πορτοφόλι. Μερικές φορές, οι δυο κλέφτες παριστάνουν ότι τσακώνονται στον δρόμο για να αποσπάσουν την προσοχή κάποιου θύματος.
-Το κόλπο με τα ακουστικά. Οι άνθρωποι που φοράνε ακουστικά είναι εύκολος στόχος, γιατί η προσοχή τους είναι ήδη αποσπασμένη. Το πιο εύκολο είναι να τους κλέψουν το κινητό: οι κλέφτες βγάζουν με προσοχή τα ακουστικά από την υποδοχή και παίρνουν το κινητό. Τα θύματα θα πιστέψουν, ότι φταίνε τα ακουστικά και μετά θα κοιτάξουν το κινητό. Αυτό το κόλπο είναι πολύ συνηθισμένο στο μετρό.
-Τολμηρές κλεψιές στο μετρό. Τις ώρες αιχμής αν είστε ο τελευταίος επιβάτης που θα μπει μέσα στο βαγόνι κρατήστε σφιχτά τα πράγματά σας. Υπάρχουν μερικοί πορτοφολάδες που τρέχουν προς την πόρτα του μετρό λίγα δευτερόλεπτα πριν κλείσει και αρπάζουν τα πράγματα από τα χέρια των επιβατών. Πριν συνειδητοποιήσετε τι έχει γίνει, η πόρτα θα έχει κλείσει.
-Κόλπα στο εστιατόριο. Όταν κρεμάτε το παλτό σας στην καρέκλα, ουσιαστικά ικετεύετε να σας κλέψουν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να σας αποσπάσουν για λίγο την προσοχή. Αν αφήσετε το παλτό σας σε μια δημόσια γκαρνταρόμπα, μπορεί να κλέψει το περιεχόμενο στις τσέπες του παλτό ο κάτοχος του διπλανού παλτό.
-Το κόλπο με τον χάρτη.Αυτοί οι κλέφτες πηγαίνουν σε τουριστικές περιοχές και προσποιούνται και οι ίδιοι τους τουρίστες. Θα σας δείξουν έναν χάρτη και θα σας ζητήσουν πληροφορίες για ένα μέρος. Όσο εσείς προσπαθείτε να τους βοηθήσετε, εκείνοι θα αδειάζουν τις τσέπες σας.
-Παιδιά που δήθεν  έχουν ανάγκη. Παιδιά σε μια μικρή ομάδα μπαίνουν σε ένα εστιατόριο. Φαίνονται πεινασμένα και ζητάνε για βοήθεια. Ενώ εσείς ψάχνετε να τους δώσετε ψηλά, εκείνα παίρνουν ό,τι  μπορούν από το τραπέζι σας.
-Η δικαιολογία με το λουλούδι Σίγουρα, θα έχετε συναντήσει κάποιους ανθρώπους που προσπαθούν με το ζόρι να σας δώσουν ένα λουλούδι. Μην το αγοράσετε, όσο και αν σας ικετεύσουν. Ούτε να τους αγκαλιάσετε ή να τους δώσετε το χέρι σας. Το μόνο που θέλουν είναι να σας κλέψουν.
-Το κόλπο στα σούπερ μάρκετ. Αν αφήνετε την τσάντα στο καρότσι του σούπερ μάρκετ, μπορείτε να γίνετε πολύ εύκολα θύμα. Ο κλέφτης θα σας ρωτήσει που μπορεί να βρει κάποιο προϊόν και ενώ εσείς τον βοηθάτε εκείνος παίρνει το πορτοφόλι μέσα από την τσάντα σας.

Πως να προφυλαχθείς

- Μην βάζεις αντικείμενα στις πίσω τσέπες του παντελονιού. Το συνηθέστερο λάθος που κάνει ο κόσμος και χάνει τα πράγματα του. Όσο και αν νομίζεις ότι ελέγχεις την κατάσταση, υπάρχει πάντα ένας ελαφροχέρης που θα κάνει σωστά τη δουλειά του.
-Μην βάζεις πολύτιμα αντικείμενα στο backpack σου. Κινητό και πορτοφόλι πρέπει να βρίσκονται στις μπροστινές τσέπες. Τουλάχιστον όσο περπατάς. Μπορεί οπτικά να μην είναι ωραίο, αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλές.
- Μην έχεις την τσάντα σου μόνιμα πίσω. Αν, για παράδειγμα, στέκεσαι όρθιος στο μετρό, φέρε την μπροστά. Αν κάθεσαι, κράτησε τη στην αγκαλιά σου. Μείωσε όσο μπορείς τις δυνατότητες πρόσβασης των επιτήδειων.
- Μην αφήνεις το κινητό στο τραπέζι όσο τρως. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Βάλε το κινητό σου στη τσέπη, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσεις το φαγητό.
- Να ασφαλίζεις πάντα τις εσωτερικές τσέπες του σακακιού. Κάποιες από αυτές έχουν κουμπί ή φερμουάρ. Μην της αφήνεις ποτέ «ανοιχτές». Μπορούν να σου σώσουν το πορτοφόλι.
- Να ελέγχεις πάντα τις τσέπες σου. Ιδιαίτερα αν βρεθείς ξαφνικά «περικυκλωμένος» από άτομα, όπως συμβαίνει στο μετρό ή σε άλλες πολυσύχναστες περιοχές.
- Μην έχεις όλα τα πράγματα σου στο πορτοφόλι. Ακούγεται κουραστικό, αλλά αν το καλοσκεφτείς, είναι κρίμα σε μια πιθανή κλοπή να σου πάρουν όλα.  Χώρισε τις κάρτες από τα ατομικά έγγραφα και τα μετρητά. Προτίμησε να έχεις τα χρήματα στις τσέπες σου, αφήνοντας στο πορτοφόλι μόνο τα κέρματα και τα χαρτιά σου. Για τις πιστωτικές και τις χρεωστικές χάρτες, μπορει  να χρησιμοποιηθεί  μια καρτοθήκη. Ακόμη και αν το πορτοφόλι σου χαθεί, δεν θα ξεμείνεις από μετρητά.

Ποιος είναι ο πορτοφολάς?

Η εμφάνιση μας εξαπατά καθημερινά. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε έναν πορτοφολά από την εμφάνισή του, η οποία τις περισσότερες φορές δεν θυμίζει το τυπικό παρουσιαστικό του εγκληματία. Για να αποφύγετε να σας κλέψουν, πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να μην κρίνετε από την εμφάνιση.

Προφανώς με  την παραπάνω  καταγραφή  δεν εξαντλούνται , ουτε  τα πιθανά μέρη , ουτε η μεθοδολογία , ούτε τα κόλπα , ούτε η φαντασία των πορτοφολάδων. Ωστόσο εάν κανείς είναι «πονηρεμένος» και σε διαρκή εγρήγορση  οι πιθανότητες να πέσει θύμα μειώνονται δραστικά! Και φυσικά δεν ισχύει η ουτοπία ότι «σε μένα δεν πρόκειται να συμβεί»!!!  Το μετά την κλοπή είναι οδυνηρό και υλικά και ψυχικά και γραφειοκρατικά.. Για αυτό , «όποιος φυλαει  τα ρούχα του έχει τα μισά»!!!

Πηγές
https://www.met.police.uk/cp/crime-prevention/theft-from-a-person/pickpocketing/
https://olympia.gr/2017/09/07 Τα μυστικά κόλπα των πορτοφολάδων και πως να τους ξεφύγετε