Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Ομιλία Γιάννη Στάθη στο 1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ LIONS Θ117Α #BALANCE FOR BETTER



Ομιλία Γιάννη Στάθη στο  1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ LIONS Θ117Α
#BALANCE FOR BETTER

Κύριες και κύριοι καλησπέρα σας
Το θέμα της ομιλίας μου είναι  η  γυναίκα σε θέση ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την οργανωτική επιτροπή για την τιμητική πρόσκληση
Ομολογουμένως δύσκολο θέμα και μια ιδιαίτερη πρόκληση  ειδικά για ένα άνδρα να το προσεγγίσει
Θα προσπαθήσω μέσα στον χρόνο των 10 λεπτών να είμαι όσο πιο περιεκτικός γίνεται για ένα τεράστιο θέμα το οποίο θα απαιτούσε ολόκληρο συνέδριο για να καλυφτεί.
Η παρουσίαση η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένες διαφάνειες έχει τρεις ενότητες
1η ενότητα Βασικής Διοικητικός Ικανότητες της γυναικάς μάνατζερ 
2η ενότητα . Σε ποιους τομείς υπερτερούν ή υστερούν οι γυναίκες ανώτατα στελέχη έναντι των ανδρών και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γυναικών μάνατζερ
3η ενότητα  συμπεράσματα

Βασικές Διοικητικές Ικανότητες της γυναικάς μάνατζερ 
Η  αποτελεσματική  Διοίκηση  μιας  επιχείρησης  χρειάζεται  ,  ένα σύνολο απ    ικανότητες , δεξιότητες και τεχνικές ,  οι  όποιες  θα  συνδράμουν  καταλυτικά στην επιτυχία των στόχων της επιχείρησης. Η σωστή διαχείριση του χρόνου, η αποτελεσματική επικοινωνία, η ευελιξία και ο ρεαλισμός  η τέχνη των  διαπραγματεύσεων  και  η  ικανότητα  της λήψης αποφάσεων  & της επίλυσης προβλημάτων, η διαχείριση της προσωπικότητας και των γνώσεων του προσωπικού, είναι  βασικές  διοικητικές  ικανότητες  που  πρέπει  να  συνοδεύουν τη γυναίκα μάνατζερ στον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο  της.
Ένα πολύτιμο μέγεθος στην διοίκηση είναι ο χρόνος και η αποτελεσματική του διαχείριση.  Συνεπώς     πρακτικές  όπως  εκχώρηση  αρμοδιοτήτων,  επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα , είναι απαραίτητες για την επιτυχία. .  Με  τον  συνεχώς  αυξανόμενο  φόρτο  εργασίας, η  αποτελεσματική επικοινωνία είναι  περισσότερο από  απαραίτητη   Στον  σημερινά  απαιτητικό  κόσμο  των  επιχειρήσεων,  ο όποιος  χαρακτηρίζεται  από  αλλεπάλληλες και διαρκείς  αλλαγής, τόσο  η  λήψη  αποφάσεων  όσο  και  η  αποτελεσματική λύση    προβλημάτων  είναι  ουσιαστικές  ικανότητες  για  τη  γυναίκα  μάνατζερ.
Επιπλέον  η  γυναίκα  μάνατζερ  έχει  να  αντιμετωπίσει  μερικές  ακόμα δυσκολίες  οι οποίες  οφείλονται  σε   προκαταλήψεις  σχετικά  με  την  ικανότητα   των  γυναικών  να παίρνουν αποφάσεις  για  σημαντικά  ζητήματα.  Ωστόσο  η  λήψη  αποφάσεων  και  η  λύση  προβλημάτων  είναι  ικανότητες  που  μαθαίνονται,  βελτιώνονται  συνεχώς  και  σε  καμία  περίπτωση  δεν  είναι  χαρακτηριστικά του φύλου‐βασίζονται στην ικανότητα, τη διαίσθηση και την  εμπειρία. 

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι Μια γυναίκα μάνατζερ σε υψηλές θέσεις ευθύνης  σήμερα θα πρέπει:
Να διαθέτει χαρακτηριστικά ηγεσίας και διοίκησης
Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια συνοπτική ωστόσο συμπυκνωμένη και περιεκτική  προσπάθεια προκειμένου  να προσεγγίσουμε αυτούς τους δύο όρους εννοιολογικά και να προσδιορίσουμε ποια είναι η σχέση και ποια η διαφορά μεταξύ μάνατζερ και ηγέτη:
Ο μάνατζερ
Ο μάνατζερ, που μπορεί να είναι ο διευθυντής, ο διοικητής, ο διαχειριστής ή ένα διευθυντικό στέλεχος, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Διορίζεται από μια ανώτερη αρχή για να διαχειριστεί διοικητικές αρμοδιότητες και ευθύνες.
Έχει τυπική εξουσία που αντλείται από την πηγή που τον διόρισε και πηγάζει από τη θέση του.
Οι υπάλληλοι τον υπακούν γιατί υποχρεούνται.

Ο ηγέτης:
Ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει, αντλεί την εξουσία του από τους υφισταμένους και συναδέλφους του, που τον αποδέχονται και τον ακολουθούν γιατί θέλουν και όχι γιατί υποχρεούνται. Ένα  διοικητικό  στέλεχος,  δεν  είναι  εξ’  ορισμού  ηγέτης,  επειδή έχει  δύναμη  και  εξουσία  που  πηγάζουν  από  τη  θέση  που  κατέχει.  Ηγέτης είναι  αυτός  που  αναγνωρίζεται  πρόθυμα  και  εθελοντική  από  τους υφιστάμενους  του  ότι  άξια  κατέχει  τη  θέση  αυτή,  για  να  επηρεάσει  την εργασιακή  συμπεριφορά  τους,  ώστε  να  επιτευχθούν  οι  στόχοι  του οργανισμού.

Η εξουσία του ηγέτη  είναι άτυπη.
Έχει την ικανότητα να εμπνέει, να κερδίζει την εμπιστοσύνη, να ενθαρρύνει υφισταμένους και συναδέλφους να συνεργούν για την επίτευξη κοινών στόχων.

Επομένως, προκύπτει το διαχρονικό  ερώτημα: Μπορεί ο μάνατζερ να είναι ηγέτης;
Ίσως Η πιο ισορροπημένη  απάντηση είναι πως ο μάνατζερ βεβαίως και μπορεί να είναι ηγέτης, και μάλιστα αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά ο μάνατζερ δεν είναι κατ’ ανάγκη ηγέτης. Αντίθετα, ο ηγέτης είναι συνήθως  καλός μάνατζερ σε οποιαδήποτε  θέση του ανατίθεται.


2η ενότητα . Σε ποιους τομείς υπερτερούν ή υστερούν οι γυναίκες ανώτατα στελέχη έναντι των ανδρών;
Τα στοιχεία προέρχονται από ερεύνα της icap
Παραπάνω από 8 στις 10 ερωτηθείσες θεωρούν ότι οι γυναίκες  κατανοούν καλύτερα  τους συναδέλφους τους (80%).
Οι γυναίκες-ηγέτες έχουν αφθονία συναισθηματικής νοημοσύνης. Έχουν αυτογνωσία και είναι σε αρμονία με τα συναισθήματά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων.
Οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες (74%) είναι υψηλότερες από τους άνδρες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι είναι και καλές ακροάτριες.
Επίσης, το 65% πιστεύει ότι η γυναίκα ανώτατο στέλεχος έχει αυξημένη διορατικότητα και το 60% ότι αποτελούν παράδειγμα για τους συναδέλφους τους,
Εντούτοις, η πλειοψηφία των ερωτηθεισών γυναικών θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές στο να αναλαμβάνουν ρίσκα (μόλις 10% δήλωσε ότι υπερτερούν

Στην επομένη διαφάνεια μπορούμε να δούμε τα παρακάτω συμπεράσματα

Συμφωνα λοιπον με τα ευρήματα, η επιμονή/εργατικότητα κατέλαβε ποσοστό 58% των απαντήσεων στην ερώτηση που αφορά τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις γυναίκες ανώτατα στελέχη.
 Μεγάλο ποσοστό απαντήσεων κατέλαβε και η ηθική (49%).
Σημαντικό, επίσης, είναι και το χαρακτηριστικό της επικοινωνίας, αφού περισσότερες από 4 στις 10 θεωρούν ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα τους.
Επιπλέον, οι γυναίκες στην κορυφή της εταιρικής διακυβέρνησης είναι δημιουργικές (40%) και διαθέτουν πνεύμα ομαδικότητας (33%).
  
Συμπεράσματα
Στα όσα προηγήθηκαν περιγράψαμε ένα σύνολο χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων καθώς και ένα σύνολο προκλήσεων το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η γυναίκα manager στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον των επιχειρήσεων.

Προλήψεις  και  παραδοσιακές στάσεις  και  συμπεριφορές  που  αφορούν  το  ρόλο  των  φύλων,  τυπικές  και άτυπες  δομές  εξουσίας  και  άνιση  κατανομή  των  υπευθυνοτήτων  της οικογενείας  στο  σπίτι, συχνά  εμποδίζουν  τις  γυναίκες  να  καταλάβουν  υψηλές διοικητικές θέσεις.
Έτσι  ο  ρόλος  των  γυναικών  πρέπει  να  είναι  παρεμβατικός,  περισσότερο  να  ενώνει  και  να  σύνθετοι,    και    οι άνδρες πρέπει  να  διαπαιδαγωγηθούν  για  να αποδεχθούν  ισότιμα τις γυναίκες σήμερα. 
Το  δυσκολότερο  βεβαία  είναι  η  αλλαγή  των  βαθιά  ριζωμένων  αντιλήψεων  και συμπεριφορών.

στην Ελλάδα, τα πράγματα έχουν ως έξης. σύμφωνα με το ΑΠΕ αν και το 53% των Ελληνίδων εργάζονται, μόνο το 5% έχει κατορθώσει να αναρριχηθεί σε υψηλόβαθμα πόστα. Ήδη, βέβαια, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να περνάνε ευκολότερα προς την θέση  του μάνατζερ, αν και ο δρόμος προς το πόστο του CEO παραμένει πολύ δύσκολος  για τις περισσότερες από αυτές.
 Ολοκληρώνοντας θα έλεγα ότι Η επαγγελματική ένταξη όμως των γυναικών στις επιχειρήσεις , και η σταδιακή εξίσωση και αποδοχή τους σε όλα τα καθήκοντα, θέσεις, υπηρεσίες και αποστολές σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής για τον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων. Η παρουσία των γυναικών στη διοικητική πυραμίδα, έγινε ένας πολλαπλασιαστής ποιότητας στην καθημερινότητα των οργανώσεων. Έφεραν περισσότερη ευπρέπεια, πολιτισμό, νοικοκυροσύνη, τάξη, πρακτικό μυαλό και ανταγωνισμό . Και απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμμία δοκιμασία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν εξ αιτίας του φύλου τους. (και εδώ αναφέρομαι ειδικότερα στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας οπού οι επιδόσεις των γυναικών στελεχων  είναι εξαιρετικές)
Στο χώρο των επιχειρήσεων το μέλλον είναι κοινό. Άποψη μας είναι ότι η επί ίσιος οροις αξιοποίηση των χαρακτηριστικών των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων  γυναικών και ανδρών , αφενός θα δώσει την ευκαιρία στις γυναίκες να αποδείξουν την πραγματική τους αξία και αφετέρου θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια ισορροπημένη συμμέτοχη των γυναικών στις ηγετικές θέσεις των επιχειρήσεων.
Σας ευχαριστώ παρά πολύ για την προσοχή σας