Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Το "βάναυσο" μαστίγωμα της θάλασσας από τον Ξέρξη...



 Το "βάναυσο" μαστίγωμα της θάλασσας από τον Ξέρξη...

Και είπε ο Ξέρξης στον έχοντα αμφιβολίες Αρτάβανο πρωτοσύμβουλό του: «Εκστρατεύουμε την καλύτερη εποχή του χρόνου για να υποδουλώσουμε ολόκληρη την Ευρώπη»*. Κι έβαλε τους υπόδουλούς του Φοίνικες και Αιγυπτίους με δύο πλωτές γέφυρες να ζεύσουν τον Ελλήσποντο από την Άβυδο έως απέναντι, απόσταση ίση με επτά σταδίους (1.265 μέτρα περίπου), ώστε να περάσουν τα εκατομμύρια των στρατευμάτων του.
Έτσι τα περιέγραψε ο Ηρόδοτος, Πατέρας της Ιστορίας: << Κι επειδή θαλασσοταραχή κατέστρεψε τις πρώτες δύο πλωτές γέφυρές του, ο Ξέρξης διέταξε να μαστιγώσουν 300 φορές τον Ελλήσποντο για να τον δαμάσουν.>>**
«Ενώ το πέρασμα είχε γεφυρωθεί, να πού ξέσπασε μεγάλη μπόρα που τα ᾽’κανε όλα χίλια κομμάτια και τα διασκόρπισε. Κι όταν το έμαθε ο Ξέρξης αγανάχτησε και διέταξε να μαστιγώσουν τον Ελλήσποντο τριακόσιες φορές και να ρίξουν στ᾽ ανοιχτά ένα ζευγάρι χειροπέδες· άκουσα επίσης πως πέρα᾽ απ᾽ αυτά έστειλε στιγματιστές για να του χαράξουν στίγματα.
Κι έδινε εντολή, την ώρα που τον μαστίγωναν, να του λένε λόγια βάρβαρα και αθεόφοβα: «Πικροθάλασσα, ο αφέντης μας σε τιμωρεί μ᾽ αυτό τον τρόπο για το άδικο που του έκανες, ενώ εκείνος δεν σου έχει κάνει κανένα κακό. Αλλά ο βασιλιάς Ξέρξης, θέλεις δεν θέλεις, θα σε διαβεί· και μ᾽ όλο τους το δίκιο οι άνθρωποι, κανείς τους, δεν σου προσφέρουν θυσίες, έτσι αρμυρό και θολό ποτάμι που είσαι».
Έδωσε λοιπόν εντολές και στη θάλασσα να επιβληθούν αυτές οι τιμωρίες και ν᾽ αποκεφαλίσουν εκείνους που είχαν την επιστασία της ζεύξης του Ελλησπόντου»...
Προφανώς ή ανούσια αυτή πράξη φανερώνει έναν ηγέτη ο οποίος έχει απωλέσει την ψυχραιμία του και διατάζει μία συμβολική δράση , για εντυπωσιασμό των χαμηλής διανοητικής στάθμης υπηκόων του, ίσως και των αντίστοιχων αντιπάλων του.
Το παρόν δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι πραγματικά ωστόσο οποιαδήποτε ομοιότητα με την σύγχρονη Ελλάδα είναι μάλλον συμπωματική και σε κάποιες περιοχές κυβερνητικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας . μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα..
Γιάννης Στάθης
Πηγή : ΗΡΟΔΟΤΟΣ Ἱστορίαι (7.53.1-7.56.2)
Φωτό : Ο Ξέρξης επιβλέπει το μαστίγωμα της τρικυμισμένης θάλασσας του Ελλησπόντου που εμπόδισε τις στρατιές του να περάσουν από την Ασία στην Ευρώπη (εικονογράφηση από έκδοση του 1909) https://www.tanea.gr/2014/12/05/lifearts/anthrwpoi-kai-topia
*(«ὥρην τε τοῦ ἔτεος καλλίστην πορευόμεθα καὶ καταστρεψάμενοι πᾶσαν τὴν Εὐρώπην»)
**«Ξέρξης, δεινὰ ποιεύμενος τὸν Ἑλλήσποντον ἐκέλευσε τριηκοσίας ἐπικέσθαι μάστιγι πληγὰς»: