Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Η Θεωρεία του "ψόφιου" αλόγου.

 



Η Θεωρεία του "ψόφιου" αλόγου.

«όταν ανακαλύψεις ότι ιππεύεις ένα νεκρό άλογο, η καλύτερη απόφαση είναι να ξεπεζέψεις». Παροιμία της φυλής των Ντακότα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι και παράγοντες που μας οδηγούν να επιμείνουμε σε μια ιδέα, μια απόφαση, μια στρατηγική πέρα από την «ημερομηνία λήξης της». Οι οικονομολόγοι επινόησαν τον όρο, «Concorde Fallacy» η « πλάνη του Concorde» , ως μια μεταφορά για να περιγράψει την προσπάθεια των ανθρώπων να υπερασπιστούν μια επένδυση , μια απόφαση ,μια πολιτική, μια επιχείρηση , όταν αυτή η «άμυνα» κοστίζει πολύ περισσότερο από την εγκατάλειψη και μια εναλλακτική λύση. H πλάνη του χαμένου κόστους περιγράφει την τάση μας να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια προσπάθεια στην οποία έχουμε ήδη «δεσμευτεί» ακόμη και αν το κόστος της επένδυσης δεν είναι ανακτήσιμο.
Πρόσφατα εντόπισα στο διαδίκτυο ένα χιουμοριστικό αλλά εξαιρετικά ρεαλιστικό κείμενο το οποίο περιγράφει τον τρόπο “αντιμετώπισης και αντίδρασης» των οργανισμών απέναντι σε σοβαρά προβλήματα .Δυστυχώς πολλοί οργανισμοί αρνούνται να αντιληφθούν τις αλλαγές και την πραγματικότητα η οποία τους περιβάλλει.
Η σοφία της φυλής των Ντακότα, η οποία πέρασε από τη μια γενιά στην άλλη, λέει ότι «όταν ανακαλύψεις ότι ιππεύεις ένα νεκρό άλογο, η καλύτερη απόφαση είναι να ξεπεζέψεις».
Ωστόσο στην πραγματικότητα πολλοί οργανισμοί (κυβερνητικοί ,επιχειρήσεις ) όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «ψόφιο άλογο» ακολουθούν τις παρακάτω «προηγμένες στρατηγικές» :
1. Αγοράζεις πιο μεγάλο μαστίγιο
2. Αλλάζεις αναβάτη
3.Απειλεις το άλογο με εξόντωση
4. Συστήνεις επιτροπή ειδικών για να μελετήσεις ενδελεχώς το άλογο
5. Οργανώνεις επισκέψεις σε διάφορες χώρες για να μάθεις πώς οι άλλοι ιππεύουν ένα ψόφιο άλογο.
6. Επαναδιατυπώνεις τις προδιαγραφές απόδοσης σε χαμηλότερα επίπεδα , για όλα τα άλογα προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα ψόφια άλογα
7. Κατατάσσεις το ψόφιο άλογο στην κατηγορία “ζωντανά με μικροπροβλήματα”
8. Προσλαμβάνεις εξωτερικούς συνεργάτες για να καβαλήσουν το άλογο
9. Συγκεντρώνεις πολλά ψόφια άλογα μαζί για να αυξήσεις την ταχύτητα
10. Διαθέτεις πρόσθετους οικονομικού πόρους για την εκπαίδευση,με σκοπό την αύξηση της απόδοσης του ψόφιου αλόγου
11. Πραγματοποιείς μελέτη αποδοτικότητας η οποία θα εξετάσει εάν ελαφρότεροι αναβάτες βελτιώνουν τις επιδόσεις του ψόφιου αλόγου
11. Ανακοινώνεις ότι το ψόφιο άλογο κοστίζει λιγότερο στο κράτος επειδή χρειάζεται να το ταΐσεις ,προκαλεί χαμηλότερο κόστος συνεπώς επιβαρύνει την εθνική οικονομία πολύ λιγότερο από τα ζωντανά άλογα
12.Επαναπροσδιορίζεις τα ελάχιστα επίπεδα απόδοσης για όλα τα άλογα και
13. Προάγεις το ψόφιο άλογο σε διευθυντική θέση για να προσλάβει άλλο άλογο..
Με την παράθεση του παραπάνω προηγμένου «οπλοστασίου» αποφάσεων και δράσεων , μπορεί ο καθένας να σκεφθεί επιχειρήσεις ή προβλήματα που έχουν αντιμετωπισθεί με την παραπάνω μεθοδολογία.
Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2021
Γιάννης Στάθης
Picture by Kevin Nicoll