Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Στρατηγός ΕΛ. ΑΣ. Πέτρος Ι. Στάθης

  

 Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας μου , έφυγε από κοντά μας ...

    Ο Πέτρος Ι. Στάθης , έφυγε από κοντά μας σε ηλικία πενήντα δυο ετών, στις 8/5/1991…
Ο Θεσπρωτός Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ Πέτρος Ι. Στάθης , γεννήθηκε στη Ραβενή Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας το 1938. Κατετάγη στο σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής το 1958 . Το 1966 αποφοίτησε από την Σχόλη Αξιωματικών Χωροφυλακής με το βαθμό του Ανθυπομοιράρχου . Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία της Αστυνομίας καθώς και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του διετέλεσε Διοικητής και Διευθυντής των περισσοτέρων κλιμακίων της ιεραρχίας. Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό του και τις θέσεις που έχει υπηρετήσει. Αποστρατεύτηκε με τον Βαθμό του Υποστρατήγου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ηταν παντρεμένος με την Ευαγγελία Στάθη και απέκτησε δυο γιούς.

    Πίστευε απόλυτα ότι οι άνθρωποι προσδίδουν αξία στα αξιώματα και όχι τα αξιώματα στους ανθρώπους. Θα μπορούσα να πω ότι δύο ρητά συμπύκνωναν την φιλοσοφία του για δουλειά του και την ζωή του: «κόλαζε κρίνων ἀλλὰ μὴ θυμούμενος» , « Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». Θυμάμαι έντονα τα παραπάνω ρητά σε πινακίδες στο γραφείο του...

    Πίστευε ακράδαντα ότι « ο αστυνομικός πρέπει να είναι ο φίλος και συμπαραστάτης του πολίτη στα καθημερινά του προβλήματα . Πρέπει , πριν καταφύγει στο έσχατο μέσο για την εφαρμογή των νομικών κανόνων , να εξαντλήσει τα όρια της πειθούς με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα , χωρίς καμία απολύτως διάκριση.»

    Έφυγε από τη ζωή νικημένος από την επάρατη νόσο..Θυμάμαι ακόμη τον πατέρα μου. Μάχη μέχρι την τελευταία ώρα της διασωλήνωσης. Μάχη και στην εντατική από έναν περήφανο άνθρωπο, από έναν αγωνιστή της ζωής…

Επειδή ως γιός, είναι βέβαιο ότι θα υπερέβαλα σε ένα μνημόσυνο για τον Πατέρα μου , θα παραθέσω ένα λιτό και τιμητικό κείμενο του Αντιστράτηγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ Γρηγόρη Μπαλάκου * με τις σκέψεις του για τον Στρατηγό Πέτρο Στάθη:

  
 «Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ Πέτρος Στάθης: To 1988 ήλθε στην Άρτα ως νέος διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας από Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε το διαφορετικό του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του σε σχέση με όσα μέχρι τότε είχαμε συναντήσει στους προηγούμενους Διευθυντές μας, Κυρίως όμως φάνηκε ότι επρόκειτο για άνθρωπο άλλου επιπέδου,έξυπνο,ικανό,ευγενή,πράο,μεθοδικό και αποτελεσματικό στην άσκηση διοίκησης.
Μπορούσε εύκολα να αξιολογεί τον καθένα μάνα εμπιστεύεται αυτούς που εργάζονταν και απέδιδαν, αλλά και άνθρωπος που μπορούσες να του έχεις εμπιστοσύνη. Η θητεία του στην Άρτα ήταν αξιοπρεπής και κόσμια από κάθε άποψη και ως άνθρωπος και ως επικεφαλής του συνόλου της αστυνομικής δύναμης του Νομού.
Προσωπικά, τότε υπηρετούσα στο Τμήμα Ασφαλείας Άρτας και συχνά ζητούσε να τον ενημερώνω για επί μέρους υπηρεσιακά ζητήματα. Πάντοτε μου έκανε εντύπωση το ότι γνώριζε πολλά περισσότερα από όσα νόμιζα και είχε άποψη και προτάσεις λύσεων για ό,τι μας απασχολούσε, ήταν ενήμερος για όλα και συμμετείχε ως ένας από εμάς στο κάθε τι, ακόμη και στις λεπτομέρειες.
Μαζί του είχα την τύχη να συζητώ πολλές φορές υπηρεσιακά θέματα αλλά και γενικότερα.Οι συμβουλές και οι νουθεσίες του πέρασαν στο μυαλό και την ψυχή μου και πολλά από αυτά που έλεγε προσπάθησα να τα υλοποιήσω ο ίδιος στην πορεία μου και στις διάφορες θέσεις που υπηρέτησα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κάποιες φορές που ο καιρός ήταν καλός(Άνοιξη-Καλοκαίρι) αργά τα απογεύματα περνούσε από το γραφείο μου στο ισόγειο του τότε Αστυνομικού Μεγάρου και με προέτρεπε να αφήσω ό,τι έκανα-αν δεν ήταν επείγον και πολύ σοβαρό-και να πάμε παρέα σε κάποιο από τα γύρω χωριά(κυρίως Πέτα ή Κομπότι που του άρεσε πολύ η Πλατεία) ,όπου πίναμε κάτι και περνούσαμε αρκετή ώρα συζητώντας.
Ενώ ήταν στην Άρτα, έφυγαν από τη ζωή και οι δύο γονείς του και μαζί με άλλους-σχεδόν όλους τους αξιωματικούς- πήγαμε στη γενέτειρά του Ραβενή-Θεσπρωτίας για τα καθιερωμένα.
Στις κρίσεις του επομένου έτους ο Διευθυντής μας Πέτρος Στάθης προήχθη σε Ταξίαρχο και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοπποννήσου,με έδρα την Τρίπολη.Από την μία χαρήκαμε και από την άλλη στενοχωρηθήκαμε που θα έφευγε ένας πολύ Αξιόλογος Αξιωματικός και Εξαίρετος Άνθρωπος από την Διεύθυνσή μας.
Δυστυχώς όμως η υγεία του δεν του επέτρεψε να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα του και τελικά δεν τα κατάφερε.
Αυτό που μένει σε μας που τον γνωρίσαμε από κοντά στην υπηρεσιακή μας διαδρομή είναι η ανάμνηση και ο σεβασμός για το πέρασμα ενός πολύ καλού ανθρώπου που ταυτόχρονα ήταν και άξιος Αξιωματικός.
Ας τον αναπαύει ο Πανάγαθος Θεός και ας αποτελεί παράδειγμα για τους νεώτερους.
Μια λιτή αναφορά στην μνήμη του Στρατηγού
Π έ τ ρ ο υ Σ τ ά θ η
Γρηγόρης Μπαλάκος/Αντ-γος ΕΛ.ΑΣ (ε.α)»
    
Θα ολοκληρώσω αυτή την αναφορά στον πατέρα μου με μια παράγραφο από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του:
«Ολοκληρώνοντας την υπηρεσιακή μου σταδιοδρομία και αποχωρώντας από την ενεργό υπηρεσία, θα ήθελα να εκφράσω από βάθους καρδίας τις ευχαριστίες μου σε όλους εσάς για την αγάπη και το σεβασμό με το οποίο με περιβάλατε , για την σύμπνοια και την εργατικότητα ,για τις επιτυχίες που σημειώσατε, στοιχεία τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας. .Το ταξίδι στην Ελληνική Αστυνομία για εμένα τελειώνει σήμερα αλλά για εσάς συνεχίζεται.

Με τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτά σας αποχωρίζομαι με τις καλύτερες για τον καθένα σας εντυπώσεις διότι όλοι σας υπήρξατε Άριστοι συνάδελφοι…»


Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν πάψουμε να τους θυμόμαστε. Οι άνθρωποι που αγαπήθηκαν πραγματικά δεν φεύγουν ποτέ από μέσα μας.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει μπαμπά .
ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΣΤΑΘΗΣ

Δημοσιεύω ορισμένες φωτογραφίες από την σταδιοδρομία του με τη στολή του , γιατί έτσι τον θυμάμαι και έτσι θέλω να τον θυμάμαι..Δυστυχώς δεν τον προλάβαμε με πολιτικά….
*Η Οικογένεια μου , ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ Γρηγόρη Μπαλάκο για το εξαιρετικό και τιμητικό κείμενο με τις σκέψεις του για τον πατέρα μου.

















read more

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή ( CFO ) στην διαχείριση και αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων. Γιάννης Στάθης , Αντιπρόεδρος ΣΕΟΔΙ *




 Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή ( CFO )  στην διαχείριση και  αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων.

Γιάννης Στάθης , Αντιπρόεδρος ΣΕΟΔΙ *

Aρθρο για το περιοδικό FinancePro **

     Η πολύπλευρη κρίση την οποία διανύουμε,  παρουσιάζει σοβαρές ενδείξεις , ότι θα  είναι απρόβλεπτη  σε όλες τις διαστάσεις . Ειδικοί αναλυτές  αναμένουν σημαντική επιβράδυνση των οικονομιών  και υψηλά ποσοστά ανεργίας πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη. Αναμφισβήτητα ,  για πολλές εταιρείες, η επιβίωση δεν είναι βεβαιότητα. Αυτή η ακραία αβεβαιότητα ,απαιτεί συνεχή εγρήγορση, συχνές αλλαγές στις προτεραιότητες και στρατηγικές οι οποίες  προβλέπουν και ανταποκρίνονται σε ένα διαρκώς  μεταβαλλόμενο τοπίο.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή αποκτά κρίσιμη σημασία. Ο ρόλος και η φυσιογνωμία  του οικονομικού διευθυντή, δεν μπορεί παρά να είναι πολυδιάστατος, και αιτιολογείται από τον πολυμέτωπο του αγώνα τον οποίο καλείται να διεξάγει, την πολυπλοκότητα των καθηκόντων που καλείται να ασκήσει, του πολυτάλαντου της προσωπικότητας που πρέπει να διαθέτει (personal  Qualities), και του πολυσχιδούς των επαγγελματικών δεξιοτήτων (Professional  Skills) που πρέπει να  εφαρμόσει.  Οι CFOs πρέπει να αξιοποιήσουν τις οικονομικές τους γνώσεις και εμπειρίες  προκειμένου να κατανοήσουν το πώς οι ασταθείς τιμές και η μεταβαλλόμενη ζήτηση θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των εταιρειών τους . Οι περισσότεροι CFOs θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στην κατάρτιση  προϋπολογισμών και τον προγραμματισμό με μια πιο επιθετική προσέγγιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη κυρίως το μέγεθος της ύφεσης.

    Οι τελευταίοι μήνες επιβεβαίωσαν  τον αντίκτυπο των αλλαγών στην εμπιστοσύνη και τον ρόλο της κυβερνητικής παρέμβασης όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά, ολοένα και περισσότερο, και σε άλλους κλάδους .Οι ενέργειες των κυβερνήσεων, θα είναι φυσικά καίριας σημασίας για τον καθορισμό του πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι οικονομίες . Δεδομένου ότι όλες αυτές οι μεταβλητές είναι δύσκολο να προβλεφθούν, οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο εξετάζοντας τι μπορεί να συμβεί σε δυσμενή σενάρια.

Σχεδιασμός διαχείρισης κρίσης 

    Οι νέες παραδοχές θα πρέπει να στηρίζουν μια νέα προσέγγιση της ετήσιας διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού και του επιχειρηματικού σχεδιασμού. Οι περισσότερες εταιρείες οφείλουν να καταργήσουν  την παραδοσιακή  σχεδίαση και να υιοθετήσουν έναν τρόπο σχεδιασμού κρίσεων ο οποίος  επικεντρώνεται αυστηρά στις ταμειακές ροές και όχι στα λογιστικά κέρδη. Για το λόγο αυτό, οι CFOs πρέπει να δώσουν έμφαση στις αποφάσεις ο οποίες αφορούν τις  χρηματοδοτήσεις, τις δαπάνες, το κεφάλαιο κίνησης  και να υιοθετήσουν σενάρια τα οποία  ανταποκρίνονται σε  μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Ο οικονομικός διευθυντής θα πρέπει να καταρτίσει εναλλακτικά  σενάρια τα οποία  βασίζονται σε διαφορετικές μακροοικονομικές παραδοχές με βασικό σενάριο το χειρότερο σενάριο (worst case scenario ) . Τα σενάρια αυτά θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υποψιν  κινδύνους όπως η αιφνίδια μη διαθεσιμότητα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, πτωχεύσεις μεγάλων πελατών ή προμηθευτών ή η δυσκολία  πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης .Ο οικονομικός διευθυντής πρέπει να αναπτύξει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κάποιο από τα υποθετικά σενάρια συμβεί.

Εξασφάλιση χρηματοδότησης.

    Υπό κανονικές συνθήκες, η βέλτιστη πρακτική μπορεί να είναι, οι εταιρείες να συνεργάζονται με ορισμένες τράπεζες, οι οποίες  τους παρέχουν πιστώσεις. Υπό ακραίες συνθήκες, ωστόσο, οι ισχυρότερες εταιρικές σχέσεις με ισχυρότερες τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα . Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες είναι προτιμότερο  να εξασφαλίζουν  πιστωτικά όρια, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη απαραίτητα. Επιπροσθέτως θα πρέπει να αναφερθεί η εξαιρετική δυνατότητα που θα παρασχεθεί μέσω του κράτους και της Ε.Ε. για χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Σε αυτή τη δράση ο ρόλος του CFO είναι κομβικός και χρήσιμος μια και η εξειδίκευση του θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Εξορθολογισμός  των δαπανών και μείωση του κόστους.

    Η ανάγκη για πρόσθετη παραγωγή οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις περισσότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, είτε άμεσα, μέσω υψηλότερης παραγωγικής ικανότητας, είτε έμμεσα, μέσω υψηλότερης παραγωγικότητας. Σε μια ύφεση, πολλές εταιρείες είναι αναγκασμένες να μειώσουν την παραγωγή, οπότε η βελτιστοποίηση των κεφαλαιουχικών δαπανών μπορεί να μην είναι αρκετή. Οι CFOs  πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να παρουν  πολύ δύσκολες αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν την λειτουργία χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοοικονομική λειτουργία της εταιρείας.

    Οι CFOs συχνά διαπιστώνουν ότι τα μέτρα μείωσης του κόστους δεν έχουν τον αναμενόμενη θετική επίδραση στην ρευστότητα  ή απαιτείται  επιπλέον χρόνος για να πραγματοποιηθεί  ουσιαστική εξοικονόμηση. Οι μειώσεις του προσωπικού, για παράδειγμα, είναι συχνά μη αποτελεσματικές  κατά το πρώτο έτος λόγω των έκτακτων πληρωμών . Συνήθως, τα πιο ελαστικά σε διαχείριση  έξοδα είναι οι προμήθειες, οι αποζημιώσεις (όπως τα μπόνους) και τα γενικά έξοδα.

    Το ασυνήθιστο εύρος και το βάθος της παρούσας κρίσης μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να προσαρμοστούν πιο δραστικά  από ό, τι πολλοί αναμένουν τώρα, παραβιάζοντας τους καθιερωμένους κανόνες για τον σχεδιασμό, τον προϋπολογισμό και τις επενδύσεις. Τα μετρητά για άλλη μια φορά είναι ο βασιλιάς ( cash is the king)  και όλα τα συστήματα και οι αποφάσεις πρέπει να είναι προσανατολισμένα στη διατήρησή της ρευστότητας , ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συνειδητούς συμβιβασμούς προκειμένου  να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους τους .

  

* Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Eργασθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Yπηρέτησε ως  πολιτικό στέλεχος στο Υπουργείο  Οικονομικών. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών . (www.giannisstathis.blogspot.com)

** Πρόκειται για μία μηνιαία έκδοση, που αφορά στις οικονομικές υπηρεσίες και τα λογιστικά γραφεία. Το νέο περιοδικό έχει ως στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένη ενημέρωση και βαθύτερη ανάλυση των προκλήσεων για τις σύγχρονες επιχειρήσεις και να αποτελέσει το μέσο επικοινωνίας στο οποίο συναντώνται οι καλές πρακτικές των οικονομικών διευθύνσεων. https://financepro.gr

 

read more