Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Η τίγρης, ο γάιδαρος ,το γαλάζιο γρασίδι, η διαφωνία και η ετυμηγορία του λιονταριού.

 



Η τίγρης, ο γάιδαρος ,το γαλάζιο γρασίδι, η διαφωνία και η ετυμηγορία του λιονταριού.
Μια διδακτική ιστορία η οποία περιγράφει το πως να μη χάνεις το χρόνο σου άσκοπα, διαφωνώντας και προσπαθώντας να πείσεις τους άλλους για τα αυτονόητα.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο δάσος.
"Ο γάιδαρος είπε στην τίγρη: “Το γρασίδι είναι γαλάζιο.”
Η τίγρης απάντησε: “Όχι, το γρασίδι είναι πράσινο.”
Η συζήτηση φούντωσε , διαφώνησαν έντονα , και αποφάσισαν να λύσουν τη διαφορά τους, απευθυνόμενοι στο λιοντάρι, τον βασιλιά της ζούγκλας.
'Οταν παρουσιάστηκαν στο λιοντάρι , ο γάιδαρος άρχισε να φωνασκεί:
– Μεγαλειότατε , η αλήθεια είναι ότι το γρασίδι είναι γαλάζιο”
Το λιοντάρι απάντησε: “Σωστά, το γρασίδι είναι γαλάζιο.”
Ο γάιδαρος συνέχισε: -“Η τίγρης δεν συμφωνεί μαζί μου, με αμφισβητεί και με ενοχλεί, σας παρακαλώ τιμωρήστε την.”
Ο βασιλιάς δήλωσε τότε: “Επιβάλλω στην τίγρη τιμωρία πέντε ετών σιωπής” .
Ο γάιδαρος άρχισε να χοροπηδάει από τη χαρά του και και να φωνάζει δυνατά :
-“Το γρασίδι είναι γαλάζιο”…
Η τίγρης αποδέχτηκε την τιμωρία της, αλλά ρώτησε το λιοντάρι:
-“Η Αυτού Μεγαλειότης σας , γιατί να με τιμωρήσει; Τελικά, το γρασίδι είναι πράσινο, ή γαλάζιο?”
Το λιοντάρι απάντησε: “Στην πραγματικότητα, το γρασίδι έχει πράσινο χρώμα.”
Η τίγρης ρώτησε: -“Τότε γιατί με τιμώρησες ;”
Το λιοντάρι απάντησε: “H τιμωρία σου δεν σχετίζεται με το ερώτημα, εάν το γρασίδι είναι γαλάζιο ή πράσινο. Σου επέβαλα τιμωρία επειδή δεν είναι δυνατόν ένα γενναίο και έξυπνο ων, σαν εσένα να σπαταλάει τον χρόνο του με έναν γάιδαρο, και μετά να έρχεται να με απασχολεί με αυτή την ερώτηση.”
Το χειρότερο χάσιμο χρόνου είναι να μαλώνεις με τον ανόητο και φανατικό ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια και τη λογική , παρά μόνο για τη "νίκη" των πεποιθήσεων και των ψευδαισθήσεων του.
Ποτέ μην ξοδεύεις τον χρόνο σου σε συζητήσεις , που δεν έχουν νόημα…
Υπάρχουν άνθρωποι που ανεξάρτητα από το πόσα στοιχεία παρουσιάζουν, αδυνατούν να κατανοήσουν, και άλλοι τυφλώνονται από τον εγωισμό, το μίσος και την αγανάκτηση, και το μόνο πράγμα που θέλουν είναι να είναι σωστοί ακόμα κι αν δεν είναι.
Όταν η άγνοια ουρλιάζει, η νοημοσύνη σιωπά.
Μετάφραση , απόδοση και προσαρμογή , Γιάννης Στάθης
The Story of the Donkey and the Tiger
Adapted from an unknown Author
read more

Η Θεωρεία του "ψόφιου" αλόγου.

 



Η Θεωρεία του "ψόφιου" αλόγου.

«όταν ανακαλύψεις ότι ιππεύεις ένα νεκρό άλογο, η καλύτερη απόφαση είναι να ξεπεζέψεις». Παροιμία της φυλής των Ντακότα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι και παράγοντες που μας οδηγούν να επιμείνουμε σε μια ιδέα, μια απόφαση, μια στρατηγική πέρα από την «ημερομηνία λήξης της». Οι οικονομολόγοι επινόησαν τον όρο, «Concorde Fallacy» η « πλάνη του Concorde» , ως μια μεταφορά για να περιγράψει την προσπάθεια των ανθρώπων να υπερασπιστούν μια επένδυση , μια απόφαση ,μια πολιτική, μια επιχείρηση , όταν αυτή η «άμυνα» κοστίζει πολύ περισσότερο από την εγκατάλειψη και μια εναλλακτική λύση. H πλάνη του χαμένου κόστους περιγράφει την τάση μας να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια προσπάθεια στην οποία έχουμε ήδη «δεσμευτεί» ακόμη και αν το κόστος της επένδυσης δεν είναι ανακτήσιμο.
Πρόσφατα εντόπισα στο διαδίκτυο ένα χιουμοριστικό αλλά εξαιρετικά ρεαλιστικό κείμενο το οποίο περιγράφει τον τρόπο “αντιμετώπισης και αντίδρασης» των οργανισμών απέναντι σε σοβαρά προβλήματα .Δυστυχώς πολλοί οργανισμοί αρνούνται να αντιληφθούν τις αλλαγές και την πραγματικότητα η οποία τους περιβάλλει.
Η σοφία της φυλής των Ντακότα, η οποία πέρασε από τη μια γενιά στην άλλη, λέει ότι «όταν ανακαλύψεις ότι ιππεύεις ένα νεκρό άλογο, η καλύτερη απόφαση είναι να ξεπεζέψεις».
Ωστόσο στην πραγματικότητα πολλοί οργανισμοί (κυβερνητικοί ,επιχειρήσεις ) όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «ψόφιο άλογο» ακολουθούν τις παρακάτω «προηγμένες στρατηγικές» :
1. Αγοράζεις πιο μεγάλο μαστίγιο
2. Αλλάζεις αναβάτη
3.Απειλεις το άλογο με εξόντωση
4. Συστήνεις επιτροπή ειδικών για να μελετήσεις ενδελεχώς το άλογο
5. Οργανώνεις επισκέψεις σε διάφορες χώρες για να μάθεις πώς οι άλλοι ιππεύουν ένα ψόφιο άλογο.
6. Επαναδιατυπώνεις τις προδιαγραφές απόδοσης σε χαμηλότερα επίπεδα , για όλα τα άλογα προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα ψόφια άλογα
7. Κατατάσσεις το ψόφιο άλογο στην κατηγορία “ζωντανά με μικροπροβλήματα”
8. Προσλαμβάνεις εξωτερικούς συνεργάτες για να καβαλήσουν το άλογο
9. Συγκεντρώνεις πολλά ψόφια άλογα μαζί για να αυξήσεις την ταχύτητα
10. Διαθέτεις πρόσθετους οικονομικού πόρους για την εκπαίδευση,με σκοπό την αύξηση της απόδοσης του ψόφιου αλόγου
11. Πραγματοποιείς μελέτη αποδοτικότητας η οποία θα εξετάσει εάν ελαφρότεροι αναβάτες βελτιώνουν τις επιδόσεις του ψόφιου αλόγου
11. Ανακοινώνεις ότι το ψόφιο άλογο κοστίζει λιγότερο στο κράτος επειδή χρειάζεται να το ταΐσεις ,προκαλεί χαμηλότερο κόστος συνεπώς επιβαρύνει την εθνική οικονομία πολύ λιγότερο από τα ζωντανά άλογα
12.Επαναπροσδιορίζεις τα ελάχιστα επίπεδα απόδοσης για όλα τα άλογα και
13. Προάγεις το ψόφιο άλογο σε διευθυντική θέση για να προσλάβει άλλο άλογο..
Με την παράθεση του παραπάνω προηγμένου «οπλοστασίου» αποφάσεων και δράσεων , μπορεί ο καθένας να σκεφθεί επιχειρήσεις ή προβλήματα που έχουν αντιμετωπισθεί με την παραπάνω μεθοδολογία.
Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2021
Γιάννης Στάθης
Picture by Kevin Nicoll
read more

Υπάρχει μόνο ένα αφεντικό: Ο ΠΕΛΑΤΗΣ. Και μπορεί να απολύσει ΟΛΟΥΣ. Από τον υπάλληλο έως τον διευθύνοντα σύμβουλο, απλά δαπανώντας τα χρήματά του κάπου αλλού » Sam Walton



 Υπάρχει μόνο ένα αφεντικό: Ο ΠΕΛΑΤΗΣ. Και μπορεί να απολύσει ΟΛΟΥΣ. Από τον υπάλληλο έως τον διευθύνοντα σύμβουλο, απλά δαπανώντας τα χρήματά του κάπου αλλού » Sam Walton

To κείμενο είναι αφιερωμένο σε όσους συμπεριφέρονται λες και μα
ς κάνουν χάρη που μας εξυπηρετούν , σε όσους απαντούν με ύφος χιλίων καρδιναλίων στις ερωτήσεις μας ,σε όσους «υποδύονται» τους υπάλληλους πρώτης γραμμής των οποίων το μόνο προσόν είναι η αγένεια . Και φυσικά στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες οι οποίοι τους ανέχονται να τους προκαλούν απίστευτες ζημιές..
Πριν από μερικά χρόνια ο Sam Walton*, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικών πωλήσεων στον κόσμο έκανε την εναρκτήρια ομιλία σε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους υπαλλήλους της Walmart .
Οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι περίμεναν ότι ο Walton θα έκανε μια ανούσια και ανιαρή ομιλία για την ιστορία και τις αξίες της εταιρείας, για τις οικονομικές επιδόσεις για την χρηματιστηριακή πορεία γεμάτη πίνακες ,διαγράμματα , κλπ .…. Αντίθετα, προς έκπληξη όλων ,ο Σαμ μοιράστηκε μαζί τους μια σύντομη, απλή και προσωπική ιστορία.
«Είμαι το είδος του πελάτη που πηγαίνει σε ένα εστιατόριο, κάθεται στο τραπέζι και περιμένει υπομονετικά, ενώ ο σερβιτόρος κάνει τα πάντα εκτός από το να έρθει να πάρει την παραγγελία μου..
Είμαι το είδος του πελάτη που πηγαίνει σε ένα κατάστημα και περιμένει σιωπηλά και υπομονετικά, ενώ ο υπάλληλος πίσω από τον πάγκο τελειώνει την ιδιωτική συνομιλία με τον συνάδελφο του πριν πραγματοποιήσω την πληρωμή μου..
Είμαι το είδος του πελάτη που πηγαίνει σε ένα βενζινάδικο και δεν κάνει φασαρία ποτέ, αλλά περιμένει υπομονετικά όσο ο εργαζόμενος ολοκληρώνει την ανάγνωση της εφημερίδας του.
Είμαι το είδος του πελάτη που εξηγεί σε έναν προμηθευτή τον επείγοντα χαρακτήρα της αγοράς για να πάρει ένα συγκεκριμένο προϊόν και δεν διαμαρτύρεται αφού το παραλάβει τρείς εβδομάδες αργότερα.
Είμαι πραγματικά το είδος του πελάτη που μπαίνει σε οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση και «ικετεύει» για προσοχή, για ένα χαμόγελο, για να μου κάνει την «χάρη» ο υπάλληλος.
Και τώρα πρέπει να σκέφτεστε ότι είμαι απλώς ένας καλός, ήρεμος, χαλαρός, ήσυχος, υπομονετικός άνθρωπος. Αλλά κάνετε λάθος!
Ξέρετε ποιος είμαι? Είμαι ο πελάτης που δεν θα επιστρέψει ΠΟΤΕ.
Και μετά διασκεδάζω. Βλέποντας αυτές τις εταιρείες να ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια, στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, προκειμένου να με κάνουν να επιστρέψω σε αυτές. Όταν ήμουν πραγματικά εκεί, και το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν ένα απλό, φθηνό και εύκολο πράγμα: να μου φερθούν με λίγη ευγένεια."
Υπάρχει μόνο ένα αφεντικό: Ο ΠΕΛΑΤΗΣ. Και μπορεί να απολύσει ΟΛΟΥΣ. Από τον υπάλληλο έως τον διευθύνοντα σύμβουλο, απλά δαπανώντας τα χρήματά του κάπου αλλού »
Η αλήθεια είναι ότι όλα πρέπει να ξεκινούν από τα βασικά. Και η βάση για μια καλή εξυπηρέτηση είναι κάτι τόσο απλό όσο λίγη ΕΥΓΕΝΕΙΑ . Και αυτό δεν απαιτεί καμία επένδυση σε χρόνο ή χρήμα, μόνο τη σωστή ΑΝΤΙΛΗΨΗ .
Οι υπάλληλοι πρώτης γραμμής, αποτελούν το “πρόσωπο” της επιχείρησης προς το ευρύ κοινό. Κατά συνέπεια, η συμπεριφοράς τους κατά τη διάρκεια της συναλλαγής τους με τους πελάτες μπορεί να καθορίσει, έως ένα βαθμό, τη γενικότερη εικόνα μιας επιχείρησης.
Γιάννης Στάθης
Πηγή Διαδίκτυο. Sam Walton (Walmart founder): Believe me… the client will never come back
*Ο Σάμουελ Μούρ Γουόλτον (29 Μαρτίου 1918 - 5 Απριλίου 1992) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας γνωστός για την ίδρυση των λιανοπωλητών Walmart και Sam's Club . Η WalMart Stores Inc. έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με έσοδα, καθώς και η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον κόσμο. [11] Για μια χρονική περίοδο, ο Walton ήταν ο πλουσιότερος άντρας στην Αμερική.
read more

Το "βάναυσο" μαστίγωμα της θάλασσας από τον Ξέρξη...



 Το "βάναυσο" μαστίγωμα της θάλασσας από τον Ξέρξη...

Και είπε ο Ξέρξης στον έχοντα αμφιβολίες Αρτάβανο πρωτοσύμβουλό του: «Εκστρατεύουμε την καλύτερη εποχή του χρόνου για να υποδουλώσουμε ολόκληρη την Ευρώπη»*. Κι έβαλε τους υπόδουλούς του Φοίνικες και Αιγυπτίους με δύο πλωτές γέφυρες να ζεύσουν τον Ελλήσποντο από την Άβυδο έως απέναντι, απόσταση ίση με επτά σταδίους (1.265 μέτρα περίπου), ώστε να περάσουν τα εκατομμύρια των στρατευμάτων του.
Έτσι τα περιέγραψε ο Ηρόδοτος, Πατέρας της Ιστορίας: << Κι επειδή θαλασσοταραχή κατέστρεψε τις πρώτες δύο πλωτές γέφυρές του, ο Ξέρξης διέταξε να μαστιγώσουν 300 φορές τον Ελλήσποντο για να τον δαμάσουν.>>**
«Ενώ το πέρασμα είχε γεφυρωθεί, να πού ξέσπασε μεγάλη μπόρα που τα ᾽’κανε όλα χίλια κομμάτια και τα διασκόρπισε. Κι όταν το έμαθε ο Ξέρξης αγανάχτησε και διέταξε να μαστιγώσουν τον Ελλήσποντο τριακόσιες φορές και να ρίξουν στ᾽ ανοιχτά ένα ζευγάρι χειροπέδες· άκουσα επίσης πως πέρα᾽ απ᾽ αυτά έστειλε στιγματιστές για να του χαράξουν στίγματα.
Κι έδινε εντολή, την ώρα που τον μαστίγωναν, να του λένε λόγια βάρβαρα και αθεόφοβα: «Πικροθάλασσα, ο αφέντης μας σε τιμωρεί μ᾽ αυτό τον τρόπο για το άδικο που του έκανες, ενώ εκείνος δεν σου έχει κάνει κανένα κακό. Αλλά ο βασιλιάς Ξέρξης, θέλεις δεν θέλεις, θα σε διαβεί· και μ᾽ όλο τους το δίκιο οι άνθρωποι, κανείς τους, δεν σου προσφέρουν θυσίες, έτσι αρμυρό και θολό ποτάμι που είσαι».
Έδωσε λοιπόν εντολές και στη θάλασσα να επιβληθούν αυτές οι τιμωρίες και ν᾽ αποκεφαλίσουν εκείνους που είχαν την επιστασία της ζεύξης του Ελλησπόντου»...
Προφανώς ή ανούσια αυτή πράξη φανερώνει έναν ηγέτη ο οποίος έχει απωλέσει την ψυχραιμία του και διατάζει μία συμβολική δράση , για εντυπωσιασμό των χαμηλής διανοητικής στάθμης υπηκόων του, ίσως και των αντίστοιχων αντιπάλων του.
Το παρόν δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι πραγματικά ωστόσο οποιαδήποτε ομοιότητα με την σύγχρονη Ελλάδα είναι μάλλον συμπωματική και σε κάποιες περιοχές κυβερνητικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας . μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα..
Γιάννης Στάθης
Πηγή : ΗΡΟΔΟΤΟΣ Ἱστορίαι (7.53.1-7.56.2)
Φωτό : Ο Ξέρξης επιβλέπει το μαστίγωμα της τρικυμισμένης θάλασσας του Ελλησπόντου που εμπόδισε τις στρατιές του να περάσουν από την Ασία στην Ευρώπη (εικονογράφηση από έκδοση του 1909) https://www.tanea.gr/2014/12/05/lifearts/anthrwpoi-kai-topia
*(«ὥρην τε τοῦ ἔτεος καλλίστην πορευόμεθα καὶ καταστρεψάμενοι πᾶσαν τὴν Εὐρώπην»)
**«Ξέρξης, δεινὰ ποιεύμενος τὸν Ἑλλήσποντον ἐκέλευσε τριηκοσίας ἐπικέσθαι μάστιγι πληγὰς»:
read more

ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΛΙΘΙOΤΗΤΑΣ



 Ο Κάρλο Τσιπόλλα στο τελευταίο βιβλίο του Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας* , διατυπώνει πέντε θεμελιώδεις νόμους της ηλιθιότητος:

Πρώτος Θεμελιώδης Νόμος: Πάντοτε και αναπόφευκτα ο καθένας μας υποτιμά τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Δεύτερος βασικός νόμος: Η πιθανότητα ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ηλίθιο, είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του.
Τρίτος (χρυσός κανόνας) Θεμελιώδης Νόμος: Ένα ηλίθιο άτομο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημίες σε άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων, ενώ ο ίδιος δεν απολαμβάνει κανένα κέρδος ή ακόμα υφίσταται κάποια απώλεια.
Τέταρτος βασικός νόμος: Μη ηλίθια άτομα υποτιμούν πάντα την επιζήμια δύναμη του ηλίθιου ανθρώπου. Συγκεκριμένα μη ηλίθια άτομα συνεχώς ξεχνούν, ότι πάντα, παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το να ασχολούνται ή/και να συνεργάζονται με ηλίθια άτομα, πάντα αποδεικνύεται δαπανηρό λάθος.
Πέμπτος βασικός νόμος: Το ηλίθιο άτομο είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος ατόμου.
Συμπέρασμα: Ένα ηλίθιο άτομο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από έναν ληστή
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ο CIPOLLA για να εξηγήσει τις συνεπεις των δρασεων των διαφορων "τυπων" ανθρώπων τοποθετεί τα άτομα σε ένα απλό διάγραμμα με συντεταγμένες x­-y, αναλόγως του οφέλους β της ζημίας που προκαλουν στους ίδιους ή στους άλλους.
Μια από τις διαπιστώσεις του Cipolla σχετικα με το υπό εξέταση θλεμα είναι ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε τέσσερις " κατηγορίες" :
ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ -ΑΝΙΚΑΝΟΙ : Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα άτομα των οποίων οι ενέργειες δημιουργούν κέρδος σε άλλους ( έχουν ευφυΐα και μπορούν να δημιουργήσουν), αλλά ζημία στους ίδιους η μηδαμινό όφελος .
ΕΥΦΥΕΙΣ: Στη κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα των οποίων οι ενέργειες προκαλούν κέρδος τόσο στους άλλους όσο και στους ίδιους.
ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα των οποίων οι ενέργειες προκαλούν ζημία στους άλλους, αλλά κέρδος στον εαυτόν τους.
ΗΛIΘΙΟΙ/ΒΛΑΚΕΣ: Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που, με τις ενέργειές τους, προκαλούν ζημιά σ’ ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο άτομο να αποκομίζει κάποιο όφελος /κέρδη , ενώ πιθανά να υφίσταται και ζημίες. Όσοι ανήκουν στις τρεις πρώτες κατηγορίες δεν το λένε και όσοι ανήκουν στη τελευταία δεν το ξέρουν
*ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΛΙΘΙOΤΗΤΑΣ
The Basic Laws of Human Stupidity by Carlo M. Cipolla, Professor of Economics, UC Berkeley, Spring 1987.
read more

Φιάσκο*, η διαχείριση της κρίσης .


 

Φιάσκο*, η διαχείριση της κρίσης .
Του Γιάννη Στάθη
Να υπόσχεσαι λιγότερα και να πραγματοποιείς περισσότερα.
(Under Promise, Over Deliver , Tom Peters)
Τεράστιες ευθύνες σε πολλά επίπεδα, προκύπτουν από την αναποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας, οι οποία έπληξε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως το λεκανοπέδιο της Αττικής. Βαρύτατα εκτεθειμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία, παρά το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος», για ακόμη μια φορά , βρέθηκε απροετοίμαστη και ασυντόνιστη απέναντι σε μια κατάσταση η οποία ήταν έκτακτη, αναμφισβήτητα δύσκολη, ωστόσο ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα μία ημέρα πριν την εκδήλωση των φαινομένων, αρμόδιοι μας διαβεβαίωναν πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονταν σε απόλυτη ετοιμότητα. Βέβαια τα «σημάδια» της επερχόμενης αποτυχίας, μετά τις καταστροφικές επιδόσεις στην διαχείριση της «Μήδειας» και των πυρκαγιών του καλοκαιριού ,υπήρχαν…
Η χιονοθύελλα «Ελπίς» ήταν συνεπής στο ραντεβού της … Τα αποτελέσματα της επέλασης της , ήταν , να αποκλειστούν χιλιάδες αυτοκίνητα στην Αττική Οδό. Να προκύψει συγκοινωνιακό έμφραγμα στην Κατεχάκη.. Το ίδιο στην Μεσογείων και στην Κηφισίας. Η Εθνική οδός εφιάλτης ως συνήθως… . Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος συνέβησαν σε ολο το λεκανοπέδιο . Οι «ξαφνικές» επίσημες αργίες ( ήταν απαραίτητες όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα) προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερες δυσλειτουργίες σε μια ούτως η άλλως προβληματική αγορά. κ.ο.κ. Τελικά είτε βρέχει , είτε χιονίζει, είτε ξεσπούν πυρκαγιές, ή τύχη της Αττικής, είναι να παραλύει και να απλά να περιμένουμε την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων προκειμένου να επανέλθουμε στην ομαλότητα… .
Συνήθως φταίει ο καιρός, η κλιματική αλλαγή , οι άπειροι οδηγοί, η «λάθος ώρα» που έφτασε ο κακός καιρός, η ασυνεννοησία και γενικότερα .. φταίνε οι άλλοι . Ποτέ δεν φταίνε οι υπουργοί, οι αιρετοί, αυτοί που σχεδιάζουν , που αποφασίζουν, αυτοί που εκτελούν . Κα μετά άρχισε το γαϊτανάκι των ευθυνών, αυτό που κάθε φορά ακολουθεί μια φυσική καταστροφή στη χώρα, για το ποιος φταίει πιο πολύ.
Κατά την άποψη μας , ο μεγάλος «τραυματίας» σε αυτή την αποτυχημένη διαχείριση κρίσης, ήταν ο περίφημος «ιδιώτης» και ο μύθος της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κρατικής περιουσίας και δραστηριότητας, από τους ιδιώτες . Από το Ελληνικό κράτος , ούτως ή άλλως δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό…
Μια ιδιωτική εταιρεία έχει ,ως πρώτιστο στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων , με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο , ενώ μια κρατική επιχείρηση έχει ως στόχο τις υπηρεσίες στον πολίτη . Βασική προτεραιότητα μιας ιδιωτικής εταιρείας είναι η αύξηση των κερδών και η διανομή όσο γίνεται υψηλότερων μερισμάτων. . Μια κρατική επιχείρηση κάνει ό,τι είναι προς το συμφέρον του κράτους και του πολίτη και συχνά λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις για λογαριασμό του κράτους.
Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές σχολές θεώρησης και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η απόλυτα σωστή απάντηση όσον αφορά την βέλτιστη επιλογή ( Κράτος ή ιδιώτης ). Ωστόσο στη χώρα μας , δυστυχώς , η πράξη έχει αποδείξει, ότι η διαχείριση, περιοχών της οικονομικής δραστηριότητας , κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους ,δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.
Ειδικότερα, η Αττική οδός, είναι ίσως ο πλέον βασικός οδικός άξονας της Αττικής. Είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος με πολύ ακριβά διόδια, τον οποίο διαχειρίζεται μία ιδιωτική εταιρεία. Tην μία ουσιαστική φορά κατά την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση, απέτυχε παταγωδώς. Πλέον αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο ότι υστερεί δραματικά στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Με την κακοκαιρία «Ελπίς», αποδείχθηκε οτι δεν υπήρχε η προετοιμασία και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός καθώς και ο μηχανισμός για να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα μια σοβαρή κρίση. Δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα , ούτε το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με την ανάλογη εκπαίδευση και ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στα γεγονότα.
Εκατοντάδες Άνθρωποι κινδύνευσαν από τους τον πολύωρο εγκλωβισμό τους στο ψύχος , αφέθηκαν στην τύχη τους, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους, όπως πάντα στην Ελλάδα , στο στρατό, στην αστυνομία , την πυροσβεστική και στην φυσικά στην τύχη... Φυσικά δεν πρέπει να συγχέουμε κάποια θετικά αποτελέσματα, τα οποία απορρέουν από τον επαγγελματισμό, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση ορισμένων αποτελεσματικών στελεχών , με την ανεπάρκεια του κράτους και του πολιτικού συστήματος.
Το αποτελέσματα των κακών επιδόσεων της διαχείρισης της κρίσης , ήταν η πλήρης αποδόμηση του αφηγήματος της κυβερνητικής αποτελεσματικής διαχειριστικής ικανότητας. Η «Ελπίς» έδωσε τη χαριστική βολή στο μύθο του επιτελικού κράτους το οποίο ήταν βαρύτατα «τραυματισμένο» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Προφανώς με τις διαπιστώσεις και τις απόψεις μου δεν «Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας» . Για μια φορά ακόμα θα ακούσουμε πάρα πολλά, και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα . Και την επόμενη χρονιά πάλι τα ίδια θα λέμε…
Δυστυχώς, η τύχη και η συγκυρία να μην βρεθεί κανείς στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή σε συνδυασμό με προσευχή και την επίκληση των θείων δυνάμεων (τις οποίες τότε τις θυμόμαστε, αλλά είναι αργά) και φυσικά η αυτοθυσία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, είναι τα μόνα «μέσα» σωτηρίας στην Ελλάδα του 2022.
*η λέξη «φιάσκο» σημαίνει την αποτυχία, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως όχι για οποιαδήποτε αποτυχία, αλλά κυρίως για την παταγώδη αποτυχία, την οριστική, την εκκωφαντική .Η λέξη είναι δάνειο από την ιταλική , fiasco.
Γιάννης Στάθης
Αθήνα 26 Ιανουαρίου 2022
read more