Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΠΛΑΤΑΡΙΑ



ΠΛΑΤΑΡΙΑ


Kαταπράσινη και πανέμορφη η Πλατάρια, υπόσχεται στους επισκέπτες της αμέτρητες στιγμές απόλαυσης.
Σμαραγδένια νερά , μοναδικά ηλιοβασιλέματα, χρυσαφένιες αμμουδιές , μαγευτικοί όρμοι , ασημοπράσινες πλαγιές κατάφυτες με ελαιόδεντρα.
Αυτή είναι η Πλαταριά , το κοσμοπολίτικο χωρίο που σας προσκαλέι να ανακαλύψετε τις ομορφιές του
Η Πλαταριά είναι ένας τουριστικός προορισμός για όλους , νέους ζευγάρια , οικογένειες φυσιολάτρες .
Είναι πολλοί εκείνοι που επισκέπτονται την Πλαταριά επί σειρά ετών. Ο χώρος ασκεί πάνω τους μια ακατανίκητη έλξη στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν.
Επιλέξτε την Πλαταριά για τις διακοπές σας και είναι βέβαιο ότι θα μείνετε μαγεμένοι με τις ομορφιές της

Το χωριό.

Η Πλαταριά Βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου , ο οποίος γεωγραφικά τοποθετείται μεταξύ των λιμένων Ηγουμενίτσας και Συβότων και διαχωρίζεται από τον όρμο Ηγουμενίτσας, από την χερσόνησο Ληοτριβιά. Στο νοτιοδυτικό όριο του εκτείνεται η βραχονησίδα Ξερονήσι η Ιερονήσι η οποία καταλήγει στο ακρωτήρι Γουρούνι . Το μέγιστο άνοιγμα του κολπου ξεπερνάει τα δυο ναυτικά μίλια ενώ η απόσταση του από τον μυχό είναι περίπου 3,5 ν.μ. Απέναντι βρίσκεται η Λευκίμη της Κερκύρας και λίγο νοτιότερα, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Στο εσωτερικό του κόλπου τα βάθη είναι μεγάλα , ενώ οι ακτές είναι σχεδόν στο σύνολο τους βραχώδεις.
Προς την ενδοχώρα και στους πρόποδες των βουνών εκτείνεται ο κάμπος της Πλαταριάς έκτασης περίπου πέντε χιλιάδων στρεμμάτων. Η εδαφική επιφάνεια της Πλαταριάς είναι περίπου 13 τετ.χλμ.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, στη θέση της σημερινής Πλαταριάς προϋπήρξε η αρχαία Καλαμίνη ή Καλαμωνία του Στέφανου Βυζάντιου και κατά τον Πτολεμαίο η "Αλμίνη". Ο τόπος αυτός άρχισε να κατοικείται από το 1300 μ.Χ. με την κάθοδο νομάδων από τα γύρω υψώματα και από άλλες περιοχές, οι οποίες παρείχαν προστασία από τους πειρατές. Το 1730 ήταν πια συγκροτημένη χριστιανική κοινότητα, η οποία μάλιστα άντεξε στο βίαιο εξισλαμισμό, τον οποίο επέβαλε σε δεκατρία χωριά της Θεσπρωτίας ο εγκατεστημένος από την Πύλη Οθωμανικής Βείζ Πλαταριάς, Αιγύπτιος στην καταγωγή.

Οσον αφορά την ονομασία της Πλαταριάς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων αλλά και τοπικών ιστορικών ερευνητών εμφανίζονται δύο εκδοχές: Η πρώτη εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά ονομάστηκε έτσι λόγω του «πλάτους» του κάμπου. Η δεύτερη πιθανή εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά οφείλει το όνομα της στην ύπαρξη ενός μεγάλου πλατάνου.

Ο πληθυσμός το 1928 ήταν 128 κάτοικοι. Το 1951 είχε 318 κάτοικους Το 1971, 450 ενώ στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 955 κατοίκους . Σήμερα ξεπερνά τους 1.000 μόνιμους κάτοικους ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά.

Η Πλαταρία διοικητικά υπήρξε έδρα κοινότητας της άλλοτε επαρχίας Θυάμιδος του νομού Θεσπρωτίας και περιελάμβανε και τα χωριά Βρύση και Σκεπετό . Στην πορεία υπήρξε η έδρα του Δήμου Συβότων ενώ σήμερα ανήκει ως δημοτικό διαμέρισμα στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 παρατηρήθηκε μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Πλαταριά προς την Γερμανία ,το Βέλγιο και την Αμερική γεγονός το οποίο παρά τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις του ωφέλησε οικονομικά και πολιτισμικά την περιοχή.
Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1980 ο οποίος προκάλεσε σημαντικότατες υλικές ζημιές, οι περισσότεροι κάτοικοι της Πλαταριάς μετακινήθηκαν από τα «ορεινά» σημεία του χωριού και εγκαταστάθηκαν στην παραλία, δημιουργώντας έναν μοντέρνο οικισμό με σύγχρονη ρυμοτομία και καλαισθητες κατασκευές.

Σήμερα η Πλαταριά είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με μαρίνα υποδοχής σκαφών αναψυχής, , κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου οργανωμένες παραλίες και άνετη στάθμευση.
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και οι ανάγκες για τη φιλοξενία των επισκεπτών , είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών και σύγχρονων ενοικιαζόμενων δωματίων , ξενοδοχείων , εστιατορίων και καφέ που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία γι αυτούς που αποζητούν ήσυχες διακοπές.

Oι οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες της καθώς και οι σύγχρονες υποδομές την έχουν ανεβάσει στην προτίμηση των ελλήνων αλλά και ευρωπαίων τουριστών.

Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε. Η Πλαταριά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου.

Γιάννης Στάθης

Βιβλιογραφία ,
www.platariotika.gr
Eγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΥ
Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ
Εκδόσεις Δομή , Νομός Θεσπρωτίας , Ήπειρος
Ήπειρος, πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός Explorer
DK Eyewitness Travel, Greece Athens and the Mainland
National Geographic Traveler ΗΠΕΙΡΟΣ
Ιστορικοί Περίπατοι ανά τη Θεσπρωτία , Θεσνικη 1976 Σ. Μουσελιμη
Αρχαιότητες της Θεσπρωτίας , Ιωάννινα , Σ. Μουσελιμη
read more

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Οι εκκλησίες της Πλαταριάς


"για ποιόν χτυπάει η καμπάνα ;". Γιάννης Στάθης , Πάτερ Θεοχάρης

Γράφει ο Γιάννης Στάθης

Η ορθοδοξία είναι αναμφισβήτητα το στοιχείο το οποίο  εδώ και τόσα χρόνια έχει καταφέρει να κρατήσει σε συνοχή ολόκληρο το έθνος μας και να διατηρήσει τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας.  Οι κάτοικοι της Πλαταριάς είναι βαθιά θρησκευόμενοι  άνθρωποι σε κάθε έκφραση της καθημερινής τους ζωής.  Την απόδειξη του ισχυρισμού αυτού την παρέχει το ίδιο το χωριό το οποίο είναι γεμάτο  από εκκλησίες χτισμένες από τους ίδιους τους χωριανούς. Οι μεγάλες γιορτές της ορθοδοξίας ,οι στενά συνδεδεμένες με την πίστη ,τιμώνται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και τα πατροπαράδοτα έθιμα διατηρούνται αλώβητα από το πέρασμα του χρόνου.
Η ενορία της Πλαταριάς ονομάζεται ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών και αποτελείται από τρεις ναούς . Τον Καθεδρικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών , Τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου και τέλος τον ναό της Αγίας Παρασκευής.

Άγιοι Ταξιάρχες .

Ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών βρίσκεται στο ορεινό τμήμα της Πλαταρίας και μέχρι την κάθοδο των χωριανών στην παραθαλάσσια περιοχή, αποτέλεσε την βασική εκκλησία , το κέντρο της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής για αιώνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφορίας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων εκτιμάται ότι η Εκκλησία κατασκευάστηκε το 1600.  Έκτοτε δεν σταμάτησε να λειτουργεί ποτέ.  Το 1800 περίπου λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους .  Ανακαινίστηκε από τους χωριανούς και συνέχισε την λειτουργία της έως το 1979, όπου υπέστη σημαντικές δομικές ζημιές από το μεγάλο σεισμό.  Ανακαινίστηκε πλήρως το 2010 όπου και πήρε τη σημερινή τελική της μορφή.  Μέσα στην Εκκλησία σώζονται μοναδικές αγιογραφίες οι οποίες χρονολογούνται από το 1600.  Στον περίβολο του Ναού των Αγίων Ταξιαρχών βρίσκεται το παλιό νεκροταφείο του χωριού.


Ναός Αγίου Βασιλείου
Ο Άγιος Βασίλειος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού . Είναι μια πανέμορφη εκκλησία χτισμένη με κόκκινη πέτρα . Είναι πλέον το κέντρο της θρησκευτικής ζωής της περιοχής.
Οι εργασίες για την κατασκευή του Ναού του Αγίου Βασιλείου ξεκίνησαν στις αρχές του 1960 και ολοκληρώθηκαν το 1964. Ο σημερινός ναός αντικατέστησε τον παλαιότερο ο οποίος βρισκόταν σχεδόν στο ίδιο σημείο και κατεδαφίστηκε με στόχο την ανέγερση του καινούριου.   Με δεδομένο ότι δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησης εκείνη την εποχή η εκσκαφή των θεμελίων πραγματοποιήθηκε με προσωπική εργασία των Πλαταριωτών .  Κάθε οικογένεια έλαβε μέρος στις εργασίες με ένα άτομο αφιλοκερδώς.  Οι ημέρες εργασίας ορίζονταν ανάλογα με τα άτομα που είχε μετά από απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου.*    Σήμερα ο ναός του Αγίου Βασιλείου αποτελεί τον βασικό  Ναό της περιοχής λόγω της μετατόπισης του πληθυσμού στα πεδινά.  Ο Ναός ανακαινίστηκε προ πενταετίας .



Ναός Αγίας Παρασκευής.
Αριστερά του δρόμου προς Ηγουμενίτσα, και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Πλαταριά, βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής. Κοντά στον σημερινό Ναό σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην υστεροβυζαντινή  εποχή (Ενετοκρατία) σε κοντινή θέση βρίσκονταν Μοναστήρι.  Σήμερα μπορεί κανείς με δυσκολία  να δει τα ερείπια της παλαιάς Εκκλησίας και ένας από τους  βασικούς στόχους της τοπικής Εκκλησίας είναι η ανάδειξή τους.
 Η σημερινή Εκκλησία κατασκευάστηκε από τον εργολάβο μηχανικό Χριστόφορο Παπαδόπουλο και λειτούργησε για πρώτη φορά στις 24/07/1966.  Ο Παπαδόπουλος είχε αναλάβει την διάνοιξη και κατασκευή του οδικού δικτύου της περιοχής.  Σε ένα δρομολόγιο με φορτηγό της εταιρίας του γεμάτο εργάτες το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, συνέβη ατύχημα.  Πλησίον του σημείου που βρίσκεται σήμερα ο Ναός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε στον γκρεμό.  Σύμφωνα με μαρτυρία του ιδίου κατά την ώρα της πτώσης εμφανίστηκε μία γυναικεία μορφή η οποία του είπε «Μη φοβάσαι! Δεν θα πάθετε τίποτα! Έχεις εμένα μαζί σου».  Πράγματι, δεν έπαθε κανείς τίποτα και ο Παπαδόπουλος επισκέφθηκε την Πλαταριά ρωτώντας τι υπήρχε εκεί προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση σε αυτό που του συνέβη.  Ανακάλυψε ότι στο σημείο του ατυχήματος υπήρχαν τα ερείπια του αρχαίου Ναού της Αγίας Παρασκευής και προς τιμήν της προχώρησε στην κατασκευή της σημερινής Εκκλησίας.  Η Εκκλησία, το 2006 ανακαινίστηκε πλήρως και απέκτησε πλέον  και περιουσιακή υπόσταση.  Εκατοντάδες γάμοι και βαφτίσεις από Έλληνες και αλλοδαπούς ορθοδόξους τελούνται στον Ναό κάθε χρόνο.  Αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πλαταριά.  Ο Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής γίνεται στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο με την διεξαγωγή μεγάλου πανηγυριού στο κέντρο του χωριού. Τα παλαιότερα χρόνια το πανηγύρι γινόταν στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Παρασκευής.  Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο , μεταφέρεται στα πλαίσια του εορτασμού η εικόνα της Αγίας Παρασκευής δια θαλάσσης με καΐκι, από την Εκκλησία στο λιμάνι του χωρίου  όπου ακολουθεί λιτανεία και οι τιμές που αρμόζουν στην Αγία.
Λόγω της πανέμορφης τοποθεσίας και της εύκολης πρόσβασης, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
Στην οδυνηρή ατή οικονομική κρίση, η ενορία της Πλαταριάς δεν έχει παραμείνει απαθής .  Το αντίθετο μάλιστα. Σήμερα επιτελεί πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο πραγματοποιώντας συσσίτια και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες.
Ο Ιερέας του χωριού σήμερα είναι ο Πάτερ, Θεοχάρης Νικολάου.  Γεννήθηκε στην Πλαταριά το 1965.  Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τον Νίκο και την Ευθαλία.  Υπήρξε για αρκετά χρόνια επιχειρηματίας στην Πλαταριά .  Αποφοίτησε από την Ιερατική σχολή Φλώρινας,  χειροτονήθηκε  Διάκος το 2001 και έγινε Ιερέας το 2002.   
Σαφώς και δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν τέσσερις αιώνες συνολικής ιστορίας των εκκλησιών της Πλαταριάς μέσα σε λίγες λέξεις . Θα ήταν αδύνατο . Ωστόσο σε προσωπικό ταπεινό επίπεδο , έχοντας ζήσει αρκετές σημαντικές προσωπικές και οικογενειακές στιγμές , θεώρησα ότι πρέπει να κάνω αυτήν την προσπάθεια με όσες παραλείψεις και όσα λάθη μπορεί να κάνει κανείς όταν προσπαθεί να συμπυκνώσει ιστορία αιώνων..
Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς τον εξαιρετικό φίλο ,Πάτερ Θεοχάρη για τον χρόνο αλλά και για την ευγένεια να με βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι φυσικά μόνον η αρχή.

*Επίσης θα ήθελα να αναφέρω και μια σημαντική πηγή ιστορικών πληροφοριών, το πληρέστατο βιβλίο του Χρήστου Ευαγγέλου με θέμα « Ιερείς που υπηρέτησαν στην ενορία Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ Πλαταριάς» . Διαβάζοντας το , πραγματικά νιώθεις ότι ταξιδεύεις στην ιστορία της Πλαταριάς μας.
read more

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Οικονομική κρίση και Ελληνική οικονομία . Προτάσεις οικονομικής πολιτικής . Γράφει ο Γιάννης Στάθης *

Οικονομική κρίση και Ελληνική οικονομία . Προτάσεις  οικονομικής πολιτικής .
Γράφει ο Γιάννης Στάθης *


Η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία ξεκίνησε  το 2008 ,  κάθε άλλο παρά έχει λήξει και προφανώς  δεν έχουμε δει ακόμη  τα χειρότερα. Η κατάρρευση του πελατειακού κράτους και το σπάσιμο της ελληνικής φούσκας η οποία  μεγάλωνε με αλόγιστο δανεισμό, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να φτωχύνει απότομα η χώρα, όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση. Η βίαιη εσωτερική υποτίμηση έγινε μοιραία και αναπόφευκτη. Το σημαντικότερο θέμα ήταν, αν η κατανομή του κόστους θα γινόταν με κοινωνική δικαιοσύνη και αναπτυξιακή προοπτική ή με την καταστροφή των εισοδημάτων ενός μέρους του λαού - κυρίως με τη μαζική ανεργία. Το πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε να πει την αλήθεια. Και δυστυχώς άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν με σκληρότητα σε βάρος των ασθενέστερων.
Οσον αφορά το διεθνές περιβάλλον ,δυστυχώς έχουν  ολοσχερώς αλλάξει  αυτά που κανείς θα ανέμενε από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και από τις μη εκλεγμένες κεντρικές τράπεζες. Οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει και εξακολουθούν να αποτυγχάνουν στο να ορίσουν και να εφαρμόσουν τη σωστή δημοσιονομική πολιτική. Οι κεντρικές τράπεζες επωμίζονται νέες ευθύνες σε μεγάλο βαθμό και όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αποποιηθεί τις δικές τους.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μάλλον δεν  προοιονοίζονται καλές. Ο οικονομικός κόσμος έχει  συνηθίσει να αντιλαμβάνετε τη νομισματική πολιτική ως τεχνικό θέμα και τη δημοσιονομική ως άκρως πολιτικό.
Στην Ελληνική πραγματικότητα, η νέα ,τρικομματική κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις διαπραγματευτικές σχέσεις με τους εταίρους μας, και θα δρομολογήσει, τις πρώτες αποφάσεις που υλοποιούν τις δεσμεύσεις αυτές. Ασφαλώς καταλυτική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των νέων πολιτικών είναι η κατανόηση  η συναίνεση  και η στηριξη από ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.


Κατά την αποψή μου, η κεντρική πολιτική αυτή, προκειμένου να είναι αποτελεσματική  θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πεντε βασικούς  άξονες:

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

 Η σταθεροποίηση πρέπει να επικεντρωθεί στον χρηματοπιστωτικο τομέα. Πυρήνας της προσπάθειας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα ο οποίος είναι και ο πυρήνας της αναπτυξιακής δυναμικής μιας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό επείγει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, και η διασφάλιση της ρευστότητας του Τραπεζικού συστήματος έτσι ώστε να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης χρηματοδότηση της παραγωγικής οικονομίας. Όμως η αναδιάρθρωση του χρέους η οποία  προέκυψε από την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να συνοδευτεί από μια αξιόπιστη πολιτική μείωσης του ελλείμματος και σύγκλισης προς τους στόχους που έχουν αναληφθεί από το Μνημόνιο. Εάν σε μια μεσοπρόθεσμη βάση διετίας δεν επιτευχθεί σύγκλιση προς τον επιθυμητό στόχο του ελλείμματος 3%, η δυνατότητα να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Ο απώτερος στόχος της προσπάθειας για μείωση του ελλείμματος είναι ασφαλώς η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσα από τα οποία και μόνο θα επιτευχθεί η αποτελεσματική εξυπηρέτηση του χρέους. Προς την κατεύθυνση αυτή κορυφαία είναι η σημασία της προσπάθειας για περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η αποτελεσματικότητα στην περιστολή της φοροδιαφυγής θα μειώσει την καταφυγή σε φορολόγηση, φορέων της οικονομίας των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει προ πολλού εξαντληθεί. Τα περιθώρια πραγματικής ποσοτικής απόδοσης κάθε σωρευτικής φορολόγησης είναι περιορισμένα και για το λόγο αυτό η επιπρόσθετη φορολόγηση των εισοδημάτων θα πρέπει να αποφευχθεί. Πρωταρχικός  καθίσταται ο στόχος της μείωσης μέσα στην επόμενη χρήση του ελλείμματος του στόχου στο 7%. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα αλλάξει άμεσα και αποφασιστικά την διεθνή εικόνα που έχει η διεθνής οικονομική κοινότητα και οι εταίροι μας και θα τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανακουφιστικά μέτρα τα οποία  θα διευκολύνουν τη διαχείριση του χρέους. Επιπλέον θα αποδείξει κατηγορηματικά ότι η χώρα μας υπάρχει, λειτουργεί, είναι ζωντανή διότι πράγματι υπάρχει πολιτική και κοινωνική βούληση για να εξέλθει από την κρίση.
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ  ΚΡΑΤΟΥΣ
Προτεραιότητα της νεας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο περιορισμού του Κράτους .Σημαντικοί  παράμετροι στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι ο ακριβής προσδιορισμός του κόστους λειτουργίας  του στενού δημόσιου τομέα, καθώς και η βαθιά τομή στη λειτουργία κοστοβόρων υπουργείων ,  παράλληλα με εισηγήσεις αναδιοργάνωσης των τομέων που επιβαρύνουν συνολικά τον προϋπολογισμό του Κράτους.
Το μήνυμα το οποίο πρέπει να προκύψει από το Σχέδιο αυτό είναι ότι δεν θα χρειαστούν άλλοι φόροι για τη μείωση του ελλείμματος αλλά ότι ο συγκεκριμένος στόχος θα επιτευχθεί με την έμφαση στον περιορισμό του κόστους του Κράτους και της μεγιστοποίησης της αποδοτικότητας του.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η ανταγωνιστικότητα αποτελεί τη βάση για την ουσιαστική εθνική ανάπτυξη και συνεπώς την οριστική λύση στο ζήτημα της επίλυσης του χρέους.
 Βασικοί πυλώνες του εγχειρήματος κατά την αποψή μας είναι:
Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με τον πλέον  αποτελεσματικό τρόπο. Είναι προφανές  ότι το εγχείρημα έχει καταστεί δυσχερέστατο λόγω της τεράστιας χρηματιστηριακής υποτίμησης η και συνεπώς προκύπτουν ευλόγως μεγάλα ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξεως στη δημόσια διαχείριση. Είναι όμως απαραίτητο να γίνουν προτάσεις ,σχετικά με τους προσφορότερους τρόπους ιδιωτικοποίησης του real estate και των άλλων κρατικών εταιρειών οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο 2 - 3 ιδιωτικοποιήσεις 'σημαίες', και να συνταχθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στρατηγικής ιδιωτικοποιήσεων για τον τομέα του real estate( ακίνητης περιουσίας) ο οποίος παρέχει αναμφισβήτητα  περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία  δημοσιονομικών εσόδων. Ο χρόνος και η αποτελεσματικότητα της υλοποίησης αποτελούν το κλειδί επιτυχίας στην όλη προσπάθεια. Να σημειώθεί πως νευραλγική σημασία για την οικονομία της χώρας είναι η εξασφάλιση πόρων από το κόστος του δημοσίου για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας. Για κάθε μία θέση εργασίας που "σώζεται" στο δημόσιο χάνονται περίπου τρείς στον ιδιωτικό τομέα. Ουδείς όμως δείχνει να νοιάζεται για τον κόσμο που μένει άνεργος στον ιδιωτικό τομέα.
Ένα κρίσιμο θέμα για την μεταρύθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι χωρίς αμφιβολία η απελευθέρωση των αγορών. Θα πρέπει να αναληφθούν ταχύτατα πρωτοβουλίες και να ορισθεί  το νομικό πλαίσιο προκειμένου να απελευθερωθούν το ταχύτερο μονοπωλιακές αγορές, να απελευθερωθεί η δυνατότητα αδειών λειτουργίας σε νέους οικονομικούς  παίκτες. Επίσης τεράστιες δυνατότητες ευεργετικών οικονομικών και όχι μόνο, αποτελεσμάτων εμπεριέχονται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής).
Η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι επίσης ένα κορυφαίο ζήτημα για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος . Τα κλειστά επαγγέλματα , νοθεύουν τον ανταγωνισμό και υπονομεύουν τη σοβαρότητα της προσπάθειας για την ανάπτυξη μιας υγιούς και ανταγωνιστικής  οικονομίας. Ωστόσο το ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα πρέπει να υλοποηθεί με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους και σε καμμία περιπτωση με πολιτικά κριτήρια γιατι προφανως θα οδηγηθούμε στο ιδιο τερατώδες μόρφωμα του σήμερα.
Τόσο το Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο όσο και ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να το εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πλήρως λανθασμένος και φυσικά αποτυχημένος . Στηρίχθηκε αποκλειστικά  σε ισοπεδωτικές μειώσεις εισοδημάτων και συντριπτικές αυξήσεις της φορολογίας. Η πολιτική αυτή  είχε ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση  της ύφεσης και την εξάλειψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής προσδοκίας. Η κατάσταση αυτή είναι σαφές ότι δυσκολεύει περισσότερο την αποτελεσματικότητα των οποιοδήποτε δημοσιονομικών μέτρων.


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Παράλληλα με τους παραπάνω  άξονες, πρέπει να αντιμετωπισθούν και θέματα τα οποία αφορούν όλο το φάσμα λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους με έμφαση στο διοικητικό & τεχνολογικό εκσυγχρονισμό. Σε αυτή την περιοχή δράσης, ανήκει επίσης ο μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα σε αποδοτικό κομμάτι παροχής ανταγωνιστικού κόστους υπηρεσιών,προς τον ιδιωτικό τομέα. Η επιτάχυνση μιας διαδικασίας, απορύθμισης (deregulation) θα βοηθήσει ώστε το κράτος να μετατραπεί σε ένα αποδοτικό μηχανισμό. Η επιθυμητή ανταποδοτικότητα στη λειτουργία του Κράτους θα επιδράσει και θα διαχυθεί  άμεσα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας;. Η επιτάχυνση της απορύθμισης, στόχος της οποία πρέπει να είναι η άμεση άρση των αντικινήτρων που μέχρι σήμερα επικρατούν ώστε να απελευθερωθούν οι επιθυμητές δυνάμεις που θα οδηγήσουν στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη.
Ο τρόπος αυτός προώθησης πολιτικών διευκολύνει την κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από την γενικότερη παλαιοσυντηρητική της εικόνα, να αφαιρέσει επιχειρήματα από την αντιπολίτευση που στηρίζεται σε συμβατικές ξεπερασμένες αριστερές λογικές και να δώσει όραμα σε ένα κόσμο που αισθάνεται παγιδευμένος σε μιά αδιέξοδη πολιτικο-οικονομική πορεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέσα στη συνολική γενναία προσπάθεια της εθνικής οικονομικής ανασυγκρότησης το κοινωνικό σκέλος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Είναι απαραίτητο να αναπτύχθούν ποιοτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Κράτους, οι οποίες θα αντισταθμίσουν την έλλειψη οικονομικών πόρων για όσο διάστημα αυτή θα διαρκεί η κρίση. Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί η ποιότητα υπηρεσιών σε κάποιους βασικούς τομείς οι οποίοι αγγίζουν ευρύτατα την ελληνική κοινωνία, κατ' εξοχήν  Παιδεία και Υγεία, ώστε να αντισταθμιστεί με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο η περιορισμένη διαθεσιμότητα των πόρων. Η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των προηγούμενων στόχων από την κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και στην δρομολόγηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να επιστρατευθούν οι ικανότερες δυνάμεις που διαθέτει το ελληνικό έθνος και να επικρατήσει η αξιοκρατία στην επιλογή προσωπικού. Η Ελλάδα έχει σήμερα απωλέσει τρία  πολύτιμα χρόνια. Ο χρόνος ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από τους κινδύνους που αντιμετώπιζε μέχρι χθες έχει επικίνδυνα  συρικνωθεί  .
Πρέπει άμεσα  να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με ταχύτατους ρυθμούς. Ο πυρήνας της πολιτικής του οποίου καλείται να υλοποιήσει η Ελληνική κυβέρνηση , τώρα και στο μέλλον , πρέπει να είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,   οι οποίες  αντιμετωπίζουν   τις   δομικές   αδυναμίες  της ελληνικής οικονομίας,  ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της και δημιουργούν τις βάσεις για μια ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται στο δανεισμό και την κατανάλωση, αλλά στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η προσπάθεια αυτή η οποία βαρύνει σήμερα τη νέα κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί στη συσπείρωση των αρίστων  ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρχει μια συνολική, ποιοτική διαφοροποίηση στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξει ριζική αλλαγή στα κριτήρια των ποιοτικών επιλογών.

*Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα ομιλίας του Γιάννη Στάθη  σε ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Ο Γιάννης Στάθης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, Πρόεδρος της Hellas Investments Group LLC και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Οικονομικών Διευθυντών.

Δημοσιευθηκε στην εφημεριδα Διαβούλευση και στον ηλεκτρονικό οικονομικό περιοδικό Bizhelp365.com 
read more