Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

«Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος». Ναύαρχος Κουντουριώτης

Γράφει ο Γιάννης Στάθης


Πρόσφατα η χώρα μας , μέσω του πληρώματος της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ (F 464 )του Πολεμικού Ναυτικού μας , πέτυχε μια σημαντική διάκριση . Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες δυνάμεις μας επιτυγχάνουν διεθνείς διακρίσεις.

Σε συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου με τη φρεγάτα HMS Montrose (F-236) του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) το δικό μας πλοίο άφησε άριστες εντυπώσεις κυριαρχώντας ολοκληρωτικά σε κάθε επιχειρησιακό επίπεδο. .
Ο κυβερνήτης του Αγγλικού ετοιμοπόλεμου πολεμικού πλοίου ,εντυπωσιασμένος δήλωσε ¨ «Ήταν προνόμιο για εμάς, να συνεργαστούμε με τη Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ και να αποδειχθεί , κατηγορηματικά, ότι είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε σε προχωρημένο επίπεδο με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ειδικά καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα τόσο σημαντικό εταίρο του Ηνωμένου Βασίλειου. Προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία μαζί τους στο μέλλον. "
Αντιπλοίαρχος James Parkin, Κυβερνήτης HMS Montrose

Με αφορμή την παραπάνω είδηση , η οποία φυσικά πέρασε στα ψηλά , μια και η προβολή ανούσιων δραστηριοτήτων του ανεπαρκούς πολιτικού προσωπικού ,έχει μάλλον καταστεί σημαντικότερη για κάποιους, θα ήθελα με πολύ μεγάλο σεβασμό να κάνω μια αναφορά στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων , το οποίο δοκιμάζεται και αυτό , όπως όλος ο λαός μας , από την φονική οικονομική κρίση.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις ΄Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι πολύ μεγάλη. Ο Ελληνικός λαός τις θαυμάζει, τις σέβεται και τις εμπιστεύεται.

Αποτελούν το φόβητρο κάθε ενδεχόμενου αντιπάλου, ο οποίος πολύ καλά γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακριβά κάθε ένοπλη αναμέτρηση μαζί τους.

Οι ένοπλες δυνάμεις μας , δεν είναι ούτε τα σίδερα, ούτε τα όπλα και οι υπολογιστές. Είναι οι άνθρωποι, το έμψυχο δυναμικό , τα στελέχη και οι στρατευμένοι . Είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, η αστείρευτη αυτή πηγή έμψυχων και ηθικών δυνάμεων.

«Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος». Έλεγε ο Ναυαρχος Κουντουριώτης

Πιστά προσηλωμένες στις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, με την οργάνωσή τους, την υψηλή ενσυνείδητη πειθαρχία του προσωπικού, την άρτια και επίπονη εκπαίδευσή και την ισχυρή συνοχή τους, αποτελούν ίσως την καλύτερα οργανωμένη κοινωνική ομάδα, με τεράστια επιρροή στην Ελληνική κοινωνία και γενικότερα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Είναι οι καθημερινοί ήρωες , οι οποίοι μας κάνουν υπερήφανους κάθε μέρα.
Άνθρωποι που τα κατορθώματα τους , δεν γίνονται ταινίες .

Καθημερινός ήρωας είναι ο στρατιώτης ο οποίος είναι σκοπός , στην απομακρυσμένη βραχονησίδα.

Ήρωας της διπλανής πόρτας, είναι ο χειριστής του μαχητικού που είναι σε ετοιμότητα στη Μοίρα Αναχαίτισης.

Ήρωας της καθημερινότητας είναι ο Έλληνας ναύτης που περιπολεί αδιάκοπα στο Αιγαίο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις,, παρ όλες τις αντιξοότητες , συνεχίζουν υπερήφανα την πορεία της υπευθυνότητας.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πάντα έτοιμο και παρά τις δυσκολίες κάνει πάντα αυτό που ξέρει να κάνει καλά : να κυριαρχεί στις θάλασσες !

Με ιδιαίτερη σεμνότητα υποβάλλω, τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αντιπλοίαρχο Π.Ν. Παναγιώτη Παπαγεωργίου κυβερνήτη της ΦΓ ΚΑΝΑΡΗΣ και το πλήρωμα του για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις αλλά και γιατί μας έδωσαν έναν ακόμη λόγο να αισθανθούμε υπερήφανοι για το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Στη φωτογραφία : Ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ του Κυβερνήτη της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, Αντιπλοιάρχου Π. Παπαγεωργίου και του Ανθυποπλοιάρχου Chris Poulson.

Παρακάτω παραθέτω σχόλια του Αγγλικού και ελληνικού τύπου για την Ελληνική επιτυχία.


HMS Montrose εναντίον Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ

Τα στελέχη του Βρετανικού Ναυτικού εντυπωσιάστηκαν από την εξαιρετική απόδοση της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού.
Άριστες εντυπώσεις στους Βρετανούς άφησε η φρεγάτα KANAΡΗΣ (F-464) του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου με τη φρεγάτα HMS Montrose (F-236) του Βασιλικού Ναυτικού (RN). Οι δύο φρεγάτες συνεκπαιδεύτηκαν σε hunter-killer scenario, εκτελώντας πλήθος γυμνασίων όπως μετάδοση σημάτων με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, βολές πυροβόλων όπλων και ανίχνευση εχθρικού πλοίου με παθητικά μέσα εντοπισμού. Η διμερής άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Cougar 2013 που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο για την επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βρετανικού Ναυτικού. Η συνεκπαίδευση κορυφώθηκε με την εκτέλεση βολών στη βραχονησίδα ΚΑΡΑΒΙΑ με τη βοήθεια του οργανικού ελικόπτερο Lynx Mark 8, στο οποίο επέβαιναν μέλη της 148ης πυροβολαρχίας του 29ου Συντάγματος Commando Βασιλικού Πυροβολικού που είχαν ως αποστολή την καθοδήγηση/διόρθωση των πυρών. Η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ εκτέλεσε πρώτη βολές με το πυροβόλο Oto Melara και ολοκλήρωσε το γυμνάσιο χωρίς λάθη, επιδεικνύοντας εξαιρετική ακρίβεια και ταχυβολία. Ακολούθησε η βρετανική φρεγάτα HMS Montrose που ολοκλήρωσε το γυμνάσιο με 60 βολές πυροβόλου Mk8 των 4.5 ιντσών, καταστρέφοντας όλους τους στόχους. Ο Ανθυποπλοίαρχος Chris Poulson που καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης επέβαινε στην Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ και έτυχε άριστης φιλοξενίας από τους Έλληνες συναδέλφους του, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό αλλά και τη συμπεριφορά όλων στο πλοίο. Είναι ενδιαφέρον να μαθαίνουμε τέτοιες ειδήσεις από τα Δελτία Τύπου ξένων ναυτικών δυνάμεων και όχι από τις δικές μας πηγές, οι οποίες το περνούν στα ψιλά γράμματα. Η προβολή των δραστηριοτήτων των υφυπουργών και υπουργών έχει μάλλον καταστεί σημαντικότερη για κάποιους.
“It has been a great experience to see Montrose operate with the Kanaris, I am especially impressed with the operation of the medium range gun.”
“I was made very welcome by our Greek allies, and was very impressed by the professionalism and attitude of everyone I met on board.
“It brought home to me how similarly our navies work and how much we have in common. It is an experience I will remember for a long time.”
Lieutenant Chris Poulson, SCO of HMS Montrose
“It has been a privilege to work with the HS Kanaris and to prove, unequivocally, that we are able to interoperate at an advanced level with the Hellenic Navy, especially as Greece is such an important partner to the UK. I look forward to further working with them in the future.”
Commander James Parkin, Commanding Officer HMS Montrose

Michalis Kostarakos @Kostarakos
Μπράβο σε Κυβερνήτη και πλήρωμα της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ για την συνεκπαιδευση με τη HMS MONTROSE.Προβολή ισχύος και αποτροπή.

_http://strategyreports.wordpress.com/2013/09/05/hms-montrose-εναντίον-φγ-καναρησ/#more-48764

_http://www.royalnavy.mod.uk/News-and-Events/Latest-News/2013/August/29/130829-HMS-Montrose-Greek